Hlavní obsah

Národní galerie představuje Václava Hollara

Právo, ČTK, zaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od pátku si mohou návštěvníci paláce Kinských v Praze prohlédnout výstavu nazvanou Václav Hollar a Evropa mezi životem a zmarem. Expozici připravila Národní galerie při příležitosti 400 let od Hollarova narození a 330 let od jeho smrti. Výstava kromě Hollarových děl nabídne také některá díla jeho současníků, které Hollar patrně znal a kteří údajně ovlivnili jeho tvorbu.

Článek

Pražský rodák Václav Hollar (1607-1677) se řadí k nejvýznamnějším rytcům a grafikům 17. století a mnohé jeho lepty jsou jedinečné - jak umělecky, tak historicky.

Od narození Rembrandtova současníka, jehož dílo stále fascinuje sběratele a je ceněné odborníky, uplynulo letos 400 let. O životě grafika, který se narodil v Praze 13. července 1607, se zachovalo více legend než spolehlivých údajů. Jisté je, že v roce 1627 své rodné město opustil a odebral se do učení do proslulé rytecké dílny Matthäuse Meriana do Frankfurtu nad Mohanem.

Úspěchy i tragédie

Svůj další život prožil v cizině - působil v německých městech, v Holandsku a především v Anglii, kde se v roce 1652 usadil a oženil. Získal zde šlechtický titul, ale zažil i morovou epidemii v roce 1665 a velký požár Londýna v roce 1666. Během moru přišel o ženu a syna, požár ho připravil o velkou část majetku.

Zemřel 25. března 1677. Pohřben je u kaple sv. Markéty ve Westminsteru. "Zemřel tak chudý, jako by žil v zemi barbarů," komentoval jeho smrt reverend James Granger v knize Biographical History z roku 1769. Hollar se vždy cítil být Čechem, jak to ostatně dosvědčuje dodatek Bohemus, který často připojoval za své jméno.

Václav Hollar je autorem více než 4000 rytin a leptů, vypracovaných s věcnou, až vědeckou důsledností, vzácnou čistotou a jemností.

Tvořil volné grafické listy, mapy, portréty, žánrové kresby, zátiší s přírodopisnými motivy a knižní ilustrace. K vrcholům jeho tvorby však patří panoramatické městské veduty.

"Vzhledem k tomu, že Národní galerie v Praze uchovává jednu z největších a nejvýznamnějších sbírek Hollarova díla na světě, nebylo možné nepřipravit velkou výstavu, která by představila jeho dílo," řekla autorka a kurátorka výstavy Alena Volrábová.

Neznámý skicář

"Byla to příležitost podívat se na Hollara trošku jinak, než bývá zvykem. Posadit ho do kontextu s dobou a představit i jeho okolí," dodala kurátorka.

Návštěvníky by ráda přilákala také na v Čechách málo známý Hollarův skicář, který zapůjčila významná knihovna v Manchesteru. Jsou v něm Hollarovy rané kresby, z doby jeho mládí v Praze. Upozornila i na jednotlivá Hollarova zobrazení Prahy, kterými se snaží mapovat vývoj umělcova pohledu na Prahu. "Myslím, že vrcholem této malé řady v rámci celé výstavy je snad jeho velký pohled na Prahu ze svahu Petřína, který vytvořil v Antverpách," dodala Volrábová.

Výstava se otevře v pátek a návštěvníci mohou Hollarovu tvorbu obdivovat do 13. ledna 2008. Expozici umístili organizátoři do druhého patra paláce Kinských na Staroměstském náměstí v Praze.

Připravený je také doprovodný program, kromě možnosti komentovaných prohlídek budou také přednášky odborníků na témata spojená s Hollarovou tvorbou. K výstavě vyjde i katalog, který se bude prodávat za 500 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám