Hlavní obsah

Národní divadlo zahajuje sezónu Prodanou nevěstou

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Operní soubor pražského Národního divadla otevírá ve čtvrtek večer sezónu novým nastudováním Prodané nevěsty. V posledních letech se stalo zvykem, že každé vedení opery ND představí své vidění této nejnárodnější české opery, od jejíhož prvního uvedení v Národním divadle uplyne letos 125 let. Poprvé v historii naší první scény nastudovala Prodanou nevěstu žena.

Článek

Mladá režisérka Magdalena Švecová si ke spolupráci přizvala scénografa Petra Matáska, kostýmní výtvarnici Zuzanu Přidalovou a choreografku Ladislavu Košíkovou. Dnešní Prodaná nevěsta je dvacátou inscenací tohoto titulu v ND.

„Chtěla jsem vytvořit živé operní divadlo, které mluví samo za sebe a ve kterém hlavní úlohu sehrává příběh, plastické charaktery a vztahy postav. A zejména hudba, která vdechuje život veškerému jevištnímu dění a je základním inspiračním zdrojem, od kterého neustále odbíhám, abych se opět s pokorou vrátila,“ říká o svém pojetí Švecová.

Program v podobě omalovánek a pexeso z oper Smetany

Novinkou její inscenace je oslovení Divadla Continuo, které vytvořilo scénu komediantů, a přenesení příběhu do polí. „Chtěli jsme připomenout ztracený svět našich předků, léto na vsi a rituály spojené s oslavou nové úrody,“ dodává Švecová.

Hudební nastudování inscenace, jež se poprvé hrála v červnu na Mezinárodním operním festivalu Smetanova Litomyšl, je dílem slovenského dirigenta Ondreje Lenárda. Mařenku budou zpívat Dana Burešová, Petra Šimková a Pavla Vykopalová, Jeníka Jaroslav Březina, Tomáš Černý a Miroslav Dvorský.

U příležitosti premiéry připravilo ND i vtipný dárek pro děti – pexeso s postavami oper Bedřicha Smetany, jeho autorem je výtvarník Jiří Votruba, a program v podobě omalovánek, které připravila Zuzana Přidalová.

Reklama

Související témata:

Související články

Na klouzačce upadli tentokrát Balákovi HaDi

Politická satira diváky táhne. U nás je jí ale jako šafránu. Zvláště té současné, tepající do lídrů napříč politickým spektrem. K výjimkám se cyklem Kluzká...

Semafor v jubilejní sezóně

Ve středu večer má na scéně divadla Semafor premiéru kabaret nazvaný Šlitr s námi a zlé pryč, věnovaný ohlédnutí za padesáti sezónami divadla, jemuž byla...

Výběr článků

Načítám