Hlavní obsah

Národní divadlo už nehoří, ale plane dál

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražské Národní divadlo (ND) vstoupí v úterý večer představením Bizetovy Carmen v historické budově do své 122. sezóny. Opera, činohra a balet chystá více než 30 premiér.

Foto: Alena Lochmannová

Na trojnásobek vzrostla na počátku léta návštěvnost internetového turistického portálu Karlovarského kraje Živý kraj.

Článek

"Heslo loňské sezóny Národní už zase hořííí... už sice už v této sezóně nebudeme užívat, ale v podtextu je stále platné i pro následující období. Budeme pracovat se zápalem tak, aby bylo zjevné, že nás to baví a že chceme přinášet potěchu divákům," řekl na úvodní tiskové konferenci nové divadelní sezóny ředitel ND Daniel Dvořák.

Opera staví na Wagnerovi

Pro operní soubor bude stěžejním projektem sezóny uvedení kompletní Wagnerovy tetralogie Prsten Nibelungův ve dvou řadách v dubnu a květnu (premiéra repríza), inscenace vznikne v koprodukci s Deutsche Oper am Rhein, která má Wagnerův cyklus na repertoáru.

Prvním operním titulem bude již koncem září česká premiéra Cileovy opery Adriana Lecouvreur z roku 1902, z české klasiky zazní v listopadu nová Prodaná nevěsta, na jejíž inscenaci budou s režisérem Jiřím Nekvasilem spolupracovat i šéfové obou dalších uměleckých souborů a šéfdirigent Oliver Dohnányi.

Řadu minimalistických hudebních dramat uzavře česká premiéra nejnovější Nymanovy opery Man and Boy: Dada, ve světové premiéře zazní opera Montezuma (La conguista), kterou na objednávku ND napsal současný italský skladatel Lorenzo Ferrero. Novinkou bude i Poslední pokušení finského skladatele Joonase Kokkonena, k jehož inscenaci spojí opera ND síly se souborem z finského Tampere.

Společným projektem činohry i opery bude uvedení Šlitrovy a Suchého Dobře placené procházky. V Divadle Kolowrat zazní dvě komorní novinky - Čtyřnotová opera Toma Johnsona a Médium Patera Maxwella Daviese, z jehož pera uvedlo ND již dvě opery pod společným názvem Šílenství a vášeň.

Činohra zvolila motto "Společnost a žena"

Činohra ND vstupuje do sezóny s mottem "Společnost a žena", jemuž přizpůsobila výběr titulů. Diváci se tak mohou těšit např. na Tylovu Drahomíru, Sheridanovu konverzační komedii Škola pomluv, Schillerovy Úklady a lásku, Ibsenovu Noru, která bude uvedena spolu se hrou rakouské dramatičky Elfride Jelinekové Co se stalo, když Nora opustila svého manžela.

Na scéně se samozřejmě objeví i řada dalších novinek. Hned začátkem října to bude domácí anonymní text Pronásledování a umučení dr. Šaldy, v české premiéře budou uvedeny hry Vasilije Sigareva Černé mléko, Mayenburgovo Eldorádo, Nicholsonova hra Na ústupu či Virginie irské autorky Edny O´Brienové. Malým i velkým divákům je určena inscenace Tisíc a jedna noc z pera Martina Čičváka a Martina Kubrana na motivy Šeherezádiných příběhů.

Balet: Čajkovskij i Meyrink

Milovníci klasického baletu se mohou těšit na nové nastudování Čajkovského Louskáčka a Šípkové Růženky, diváky, kteří chtějí nahlédnout do zákulisí baletu, jistě potěší inscenace Baletománie nebo Miniatury seznamující s tvorbou mladých začínajících choreografů.

Na motivy Meyrinkova Golema napsal skladatel Zbyněk Matějů balet Pražské mystérium, jehož příběh balancuje na hranici skutečnosti, mystiky a snu a který bude mít světovou premiéru v květnu ve Stavovském divadle.

Hrát se bude i v netradičním prostoru

I letos je na závěr sezóny připraven Projekt Bouda III. Tentokrát zavede diváky do suterénu provozní budovy ND, kde v české premiéře uvede činohra hru z prostředí metra Okruh osob 3.1.

Operní soubor se Projektu Bouda III zúčastní světovou premiérou opery Phasma Dionysiacum Pragense (Dionýzské znamení pražské) autorské trojice Alois Piňos, Ivo Medek a Miloš Štědroň.

V rámci projektu Národní divadlo jak ho neznáte uvede operní soubor ve světové premiéře Fantóma opery, tentokrát autorské trojice Petr Kofroň, Zdeněk Plachý a Jiří Šimáček. Fantóm opery provede diváky od základních kamenů celým prostorem historické budovy ND.

Před oponou Stavovského divadla bude pokračovat operní cyklus Bušení do železné opony, představující nová díla mladých autorů, v Divadle Kolowrat naváže činohra na scénická čtení nových dramatických textů. Pokračovat bude i tradiční pořádaní výstav, koncertů a vydávání knih i CD nahrávek operních inscenací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám