Hlavní obsah

Národní divadlo povede od srpna Jan Burian

• Aktualizováno

Národní divadlo povede od srpna dosavadní ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Jan Burian. Ministryně kultury Alena Hanáková podepsala jeho jmenování.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jan Burian

Článek

Do 31. července povede českou první scénu dočasně pověřený provozně-technický ředitel Václav Pelouch. Jmenování Buriana doporučil ministryni kultury tým expertů, který se situací v této instituci od loňského roku zabýval a navrhl její transformaci.

Členy komise byli děkan DAMU Jan Hančil, režisér a ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša, teatrolog Bohumil Nekolný, ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták a dva bývalí ministři kultury - hudební skladatel a někdejší ředitel České filharmonie Václav Riedlbauch a dramatik Milan Uhde.

Loni sedmého září byl odvolán ředitel Národního divadla Ondřej Černý. Podle Černého šlo ze strany ministerstva o pouhou aroganci moci a důvody, které ministerstvo uvedlo, byly zástupné. Dočasným řízením Národního divadla ministryně pověřila svého ekonomického náměstka Martina Sankota.

Náhlý vývoj byl evidentně způsoben kritickým dopisem, který Černý s kolegy zaslal na ministerstvo.

Burian režíroval i v Moskvě 

Jan Burian se narodil 5. března 1959 v Moskvě. Vystudoval režii na Divadelní fakultě Akademie múzických umění (DAMU), v roce 2004 tam obhájil habilitaci v oboru režie.

Jako režisér začínal v Satirickém divadle Večerní Brno (1984), poté byl v angažmá ve Státním divadle Oldřicha Stibora v Olomouci (dnes Moravské divadlo; 1984-1987); v letech 1987 až 1991 působil v divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni, od roku 1989 jako šéf činohry; od roku 1991 byl čtyři roky režisérem pražského Divadla na Vinohradech; od května 1995 je ředitelem Divadla J. K. Tyla.

V roce 2002 nastudoval jako první český hostující režisér v Moskevském uměleckém akademickém divadle (MCHAT) hru Pavla Kohouta Nuly. Od roku 1990 vyučuje činoherní režii na DAMU, od roku 2001 je vedoucím katedry činoherního divadla, od roku 2004 docentem. Je také je ředitelem mezinárodního festivalu Divadlo nebo předsedou Asociace profesionálních divadel ČR.

Patří k nejdéle sloužícím ředitelům divadel v České republice, do čela plzeňské scény byl naposledy jmenován předloni, funkční období mu mělo skončit v roce 2016. Divadlo J. K. Tyla vykazuje pod Burianovým vedením stabilní návštěvnost, ročně do něj zavítá kolem 200 000 diváků a hlediště je obsazeno z 80 procent. Plzeňská scéna se může pochlubit rekordním počtem 10 000 abonentů.

Před rokem 1989 byl členem KSČ.

Reklama

Výběr článků

Načítám