Hlavní obsah

Nakladatelé: Smrt knih byla jen odložena

Právo, cg, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrteční koaliční redukce zvýšení DPH z deseti na 14 procent místo na 20 je pro nakladatele, knihkupce, filmové distributory a další sice menší zlo, ale přesto znamená od roku 2007 takřka 350procentní zvýšení z původních pěti procent.

Foto: Profimedia.cz

Pro nakladatele zápas o knihy nekončí.

Článek

„Mohu konstatovat, že rozhodnutí K9 je znamením určité sebereflexe vlády a je určitým příslibem toho, že bude v budoucnu ochotna naslouchat argumentům nakladatelů. Pro nás zápas o knihy nekončí. Likvidační důsledky byly sice trochu zmírněny, smrt byla pouze odložena,“ řekl nakladatel Michal Rybka, jeden z autorů petice na záchranu knihy, kterou podepsalo přes sto tisíc lidí.

„Zanikne 50 procent kin“

Podle Jana Bradáče z Falconu je to „v tuto chvíli lepší, ale v důsledku jen oddalování smrti“. Aleš Danielis, filmový distributor z Bontonfilmu, dodal: „Je to lepší, ale není to dobré. V situaci, kdy kina investují obrovské finanční objemy do nezbytné digitalizace a modernizace kin, může být snížení jejich příjmů ze vstupného velký problém. Nelze totiž předpokládat, že když se zdraží základní potřeby, lidé budou utrácet víc než dosud za vstupenky, do jejichž ceny se zvýšená DPH samozřejmě promítne. A pokud se digitalizace nepodaří uskutečnit do dvou let, je velmi pravděpodobné, že 50 procent z dnes existujících 500 kin zanikne.“

Podle něho průměrná cena vybavení kina pro projekci digitálních kopií je dva milióny, pro promítání 3D ještě o 800 000 korun vyšší. V současné době je digitalizovaných zhruba 160 kin. Lze očekávat, že při nižších příjmech ze vstupenek nebude mít řada na modernizaci peníze.

Pravděpodobnost, že budou mít čeští producenti na to, aby vyráběli pro část kin digitální kopie a pro část klasické, je podle něho takřka nulová. Ministr Jiří Besser ve čtvrtek na Radiu Impuls řekl: „Povedlo se mi rozpoutat diskusi o tom, že sazba jednotná a sedm komodit potravin je nesmysl, který nepodpoří hospodaření s potravinami.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám