Hlavní obsah

Na zkušební koncert Chinaski a Šporcla pustí 2500 lidí, podmínkou test

Organizátoři pilotního koncertu Šance pro kulturu, který se uskuteční 11. května na Křižíkově fontáně na Výstavišti v Praze, plánují účast až 2500 diváků. Na akci konané při rozvolňování opatření proti pandemii covidu-19 zahraje skupina Chinaski, houslový virtuos Pavel Šporcl a hosté. Koncert je pořádán za oficiální podpory ministerstva kultury a ministerstva průmyslu a obchodu, sdělil za pořadatele z Asociace promotérů a producentů v oblasti kultury (APPOK) Martin Zvoníček.

Foto: Tomáš Beran

Skupina Chinaski

Článek

Celá akce je pilotním projektem rozvolňování kultury. Cílem je ukázat, že koncerty jsou bezpečným místem, pokud se dodrží všechna doporučená opatření. Diváci proto musí buď dodat doklad o tom, že jsou déle než 14 dní po ukončeném očkování, nebo že mají maximálně 72 hodin starý negativní výsledek PCR nebo maximálně 48 hodin starý antigenní test udělaný profesionální laboratoří. Poslední možností je písemné potvrzení lékaře, že maximálně před 90 dny od data koncertu prodělali onemocnění covid-19.

Omezená možnost testování bude i na místě. Pořadatelé si vyhrazují právo na místě provést namátkový antigenní test jakéhokoli návštěvníka v případě pochybností o jeho zdravotním stavu.

„Po vřele přijaté venkovní výstavě 30 let svobodné kultury, kterou pořádáme v ulici Na Příkopě, jsme se dohodli s ostatními subjekty kulturní scény na tom, že je na čase uspořádat akci, která odblokuje kulturní život v České republice. Společně s Chinaski, Pavlem Šporclem a ostatními chceme ukázat, že je normální chodit ven za kulturou a že si ji v létě budeme moci bezpečně užít. Věřím, že díky této události budeme moci zase začít normálně pracovat a plánovat akce tak, jak jsme byli my i naši fanoušci zvyklí,” uvedla Romana Jedličková, zakládající členka APPOK.

Vstupenky si mohou lidé rezervovat v předprodejní síti Ticketlive. Akce není pořádána za účelem zisku, proto bude vstupné pro zaregistrované návštěvníky zdarma. Vystupující umělci se vzdali nároku na honorář a všechny spolupracující společnosti poskytly lidi, materiál a služby na vlastní náklady. Část vstupenek na koncert se organizátoři rozhodli věnovat zdravotníkům, záchranářům, hasičům, prodavačům a dalším profesím, kterým tím chtějí poděkovat za jejich nasazení v době pandemického stavu.

Pilotní koncerty plánují příští týden i zástupci klasické hudby. Česká filharmonie oslaví 10. května 125 let od svého založení koncertem ve Dvořákově síni Rudolfina, kde bude poprvé od října minulého roku sedět 350 posluchačů s platnými PCR testy. Do pilotního projektu ministerstva kultury byly zařazené čtyři koncerty festivalu Pražské jaro za přítomnosti publika včetně zahajovacího 12. května ve Smetanově síni Obecního domu.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pondělí kritizoval návrh na uvolňování covidových opatření v kultuře, který dostal od ministerstva zdravotnictví. Připadá mu diskriminační proti jiným odvětvím. Podmiňuje třeba vyšší účast diváků na kulturních akcích absolvováním PCR testu nebo procentuální proočkovaností populace.

Reklama

Výběr článků

Načítám