Hlavní obsah

Na túře od Tiziana k Warholovi v olomouckém muzeu

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako na staré půdě, kde se tají dech při představě, co všechno můžete objevit, si návštěvník připadá v prostorách olomouckého Muzea umění.

Foto: Foto Muzeum umění Olomouc

Zdeněk Sýkora: Line č. 56 (Cirkus Humberto, 1988, výřez)

Článek

Až do konce března tam vystavují to nejlepší ze svých sbírek, celkem více než 500 exponátů pocházejících z doby od renesance po současnost. Během prohlídky oči přecházejí a hlava se snaží v té změti obrazů, kreseb, grafik, fotografií, soch, objektů nebo nábytku zorientovat. Někdy je to docela náročné, někomu výstava – z dálky působící jako zpřístupněný depozitář – nemusí vyhovovat, ale kdo je trpělivý, vytrvalý a má dobrou paměť, bude mít po absolvování této procházky historií a uměním dobrý pocit. Jako by viděl deset výstav dohromady.

Obří projekt nazvaný Od Tiziana po Warhola je rozdělen do pěti sekcí a vedle umění je část věnovaná prezentaci historie nejen muzea a tradici sbírání, ale i vystavování umění na Olomoucku od konce středověku.

Kurátoři si dali nelehký úkol, protože museli vybírat ze 170 tisíc položek. Zájemce o staré mistry potěší jedno z nejpozoruhodnějších děl minulosti vůbec, vzácný Tizianův obraz Apollo a Marsyas, v expozici jsou i díla van Dycka, Brueghela, Myslbeka, Brožíka, Chittussiho, Hynaise, bratří Mánesů nebo Lady.

Toyen i Warhol

Pomyslnými sousedy jsou například zakladatelské osobnosti českého moderního umění, malíř Jan Preisler a sochař Josef Mařatka, kubistický malíř Emil Filla, průkopník českého moderního sochařství Otto Gutfreund, významný fotograf Jaromír Funke nebo světově proslulá surrealistická malířka Toyen.

Příznivce Andyho Warhola zase nadchne autorská kniha s řadou jeho grafických listů, do výběru se dostaly i instalace Stanislava Zippeho Spirála, vitráže Karla Svolinského, sousoší Magdaleny Abakanowiczové 12 sedících postav, díla Františka Skály nebo Zdeňka Sýkory. Každou středu a neděli je vstup do muzea zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám