Hlavní obsah

Na Ovocném trhu vyroste Bouda

ČTK, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Projekt Bouda, který nabídne od 10. do 27. června festival původních moderních her v českých premiérách v dřevěné budově na Ovocném trhu, uzavře první sezónu nového vedení činohry Národního divadla v Praze (ND). Za Stavovským divadlem vyroste objekt složený ze tří kostek. Ta největší, v níž se bude hrát, má hranu o délce šesti metrů. V prostřední bude hlediště pro 80 diváků.

Foto: Robin Suchánek

Houslista Michael Hejč

Článek

"Projekt je to přinejmenším šílený. Už proto, že půjde o tři inscenace, z nichž každá bude uvedena pouze pětkrát. Pro činohru to bude extrémně náročné. Režiséry budou mladí absolventi divadelních fakult v Praze a Brně Thomas Zielinski a Tomáš Svoboda, ale také choreograf a režisér Petr Tyc," řekl šéf činohry Michal Dočekal.

"Boudou začneme novou éru, vykročíme ze svých zdí, staneme se flexibilní divadelní institucí hovořící moderním jazykem," soudí o projektu Bouda ředitel ND Daniel Dvořák. Boudu navrhl scénograf Petr Matásek a po skončení akce nepřijde nazmar. Vznikne totiž ze šalovacích desek, které firma dále využije. V Boudě budou uvedeny hry kontroverzních světových dramatiků Wernera Schwaba, Sarah Kaneové a Heinera Müllera, neobvyklým způsobem reflektující klasická témata (Faust, Faidra, Hamlet) a převracející naruby divadelní konvence.

Tak jako Vlastenecké divadlo zvané Bouda, které ovšem stálo na někdejším Koňském trhu (dnešním Václavském náměstí), předjímalo slavné epochy českého Národního divadla, měla by Bouda předjímat projekty v alternativním divadelním prostoru, který chce Dvořák vybudovat ze skladů u svatého Apolináře během dvou let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám