Hlavní obsah

Na Live8 vystoupí Pink Floyd v klasické sestavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Členové proslulé britské rockové formace Pink Floyd 2. července vystoupí v Londýně na charitativní akci Live8 poprvé po čtvrtstoletí v nejslavnější sestavě, tedy i s baskytaristou Rogerem Watersem, Oznámili to organizátoři koncertu. O jejich účastni se už nějakou dobu spekulovalo.

Článek

Kytarista David Gilmour, bubeník Nick Mason a hráč na klávesové nástroje Richard Wright naposledy hráli s basistou Rogerem Watersem v roce 1981. Pak se rozešli ve zlém a dokonce se soudili o název skupiny.

Waters složil většinu hudby na nejslavnějších albech v čele s The Wall. Jeho podíl na tvorbě s léty vzrůstal a ostatní členové se cítili ukřivděni, že je odsouvá do pozadí. Zbylé trio se ale ještě v 80 . letech dalo dohromady a vystupovalo pod názvem Pink Floyd. Poslední album The Divison Bell natočilo v roce 1994. Starší písně kapely však hrál i jejich autor Roger Waters.

"Chci stejně jako řada dalších lidí přimět představitele skupiny G8, která sdružuje sedm nejvyspělejších států světa a Rusko, k tomu, aby přijali výraznější závazky v boji proti chudobě a zvýšili pomoc třetímu světu," řekl agentuře Reuters Gilmour.

Připomněl, že zbytek kapely byl celá léta ve sporu s Watersem. Vyjádřil naději, že už to, že se Pink Floyd dali kvůli koncertu zase dohromady, pomůže přitáhnout pozornost veřejnosti k problémům rozvojového světa.

Legenda britského rocku vystoupí po boku dalších hvězd světové moderní hudby, jako jsou Elton John, Paul McCartney či skupina Coldplay. Smyslem koncertu, který v londýnském Hyde Parku organizuje zpěvák Bob Geldof stejně jako v roce 1985 Live Aid, je pobídnout bohaté země k výraznější pomoci chudému africkému kontinentu.

Kvarteto debutovalo albem The Piper At The Gates Of Dawn v roce 1967, které se neslo na vlnách písňové psychedelie, ovšem poté, co od skupiny odešel původní kytarista Syd Barrett,který se zbláznil, se orientovala na delší skladby v duchu space rocku. V polovině 70 let natáčela koncepční desky The Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here a Animals či již zmíněná později zfilmovaná Zeď. V té hrál hlavní roli právě Bob Geldof.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám