Hlavní obsah

Na letošním Finále v Plzni bude soutěžit 35 filmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový festival Finále v Plzni letos nabídne 124 projekcí. Soutěžit o Zlatého ledňáčka bude 35 filmů v pěti kategoriích. Program 32. ročníku přehlídky, která se bude konat od 11. do 16. dubna, bude zveřejněn 25. března, řekla ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Cina bude na festivale moderovat.

Článek

Přehlídku českých a slovenských celovečerních hraných a animovaných snímků, dokumentů i televizních a internetových projektů loni navštívilo asi 13 500 diváků, což byl dosavadní rekord. „Návštěvnost roste každým rokem,” řekla Košařová, která je jednatelkou pořadatelského Film Servisu.

„Vstupenky držíme celé čtyři roky na stejné úrovni, základní jednorázové vstupné bude 80 korun, což je v Plzni i v Česku velmi slušné,” uvedl výkonný ředitel přehlídky Petr Veruněk. Festival podle něj dosud získal 9,5 až deset milionů Kč, hlavně od Plzně, ministerstva kultury, fondu kinematografie a od kraje. Rozpočet je tak už téměř pokrytý, uvedl.

Soutěžní filmy budou už druhým rokem opět hodnotit mezinárodní poroty. Jména členů ředitelka ještě nezveřejnila, ale podle ní jde o věhlasné filmové profesionály. Finále Plzeň se zaměřuje na pozoruhodné filmové, televizní a internetové počiny z uplynulého roku nebo filmy v premiéře či předpremiéře. Nově jsou v soutěži zahrnuty snímky, které vznikly v mezinárodních koprodukcích s Polskem, Slovenskem, Lotyšskem, Rumunskem, Ruskem. „Mohly se hlásit i filmy, které měly třeba i minoritní českou koprodukci. Díky tomu budeme moci porovnávat filmy natočené v ČR a jinde,” uvedl Veruněk.

Zahajovacím filmem bude 11. dubna od 19:00 cestopisný dokument Cesta jako žádná ze sta s aktéry Lukášem Sochou a Tomášem Vaňourkem z Plzeňska, kteří se vydali po stopách legend Jiřího Hanzelky a plzeňského rodáka Miroslava Zikmunda. Bratři Cabanové uvedou v premiéře svůj experimentální dokument Panovnice o Marii Terezii. V předpremiéře pak diváci uvidí francouzský film Edmond, který se natáčel v plzeňském Velkém divadle se 150členným komparsem.

30 let do revoluce

Archivní sekce se věnuje 30 letům od sametové revoluce. „Filmy Kouř a Pějme píseň dohola velmi rezonují zvláštním způsobem i v současné době,” uvedla Veruňková Košařová. Budou se promítat zdarma v sadech před Měšťanskou besedou. Letos tam bude místo klasického plátna instalace z vodních barelů. Pro pohyb mezi pěti festivalovými stanovišti mohou návštěvníci využít půjčovnu kol před Besedou.

Průvodci festivalem a moderátory budou herci Jan Cina a Petr Vančura. Koupit vstupenky bude možné od 1. dubna, výhodné vícedenní akreditace už od pátku 29. března. „Při nákupu akreditace vyjde vstupenka na 45 korun, což je cena piva v Plzni,” dodala ředitelka festivalu. Součástí přehlídky, na níž by mělo letos přijet kolem 900 hostů, budou mj. Industry Days pro domácí i zahraniční filmové profesionály.

Reklama

Výběr článků

Načítám