Hlavní obsah

Na Hradě Macbeth i Koncert pro Mr. Shakespeara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní shakespearovské slavnosti, jejichž hlavním mediálním partnerem je deník Právo a partnerem Novinky.cz, nabídnou letos od 28. června do 2. září rekordní počet premiér i repríz. V Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě, pokud počasí dovolí, zahrají celkem sto padesát pět představení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Herci Marek Němec a Lenka Krobotová na tiskové konferenci k letošním shakespearovským slavnostem

Článek

Sezonu zahájí tragédie Macbeth v překladu Martina Hilského a režii Jakuba Krofty, v níž titulní roli ztvární Marek Němec a Lady Macbeth Lenka Krobotová.

„Genialita této hry spočívá v tom, že Shakespeare odkrývá Macbetha v každém z nás, naše temné stránky. Umožňuje divákům prožít jejich příběh s Macbethem,“ říká režisér, který chce na Hradě zahrát Macbetha, s nímž se opravdu může identifikovat člověk v 21. století.

Další novinkou bude Koncert pro Mr. Shakespeara, v němž zazní třicet sedm písní z autorské dílny Daniela Fikejze, od balad přes folk, rock až po hiphop. Zazpívají je Jitka Čvančarová, Miroslav Etzler, Richard Tesařík, Jan Sklenář, Kateřina Pechová a další herci i zpěváci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Překladatel Martin Hilský na tiskové konferenci

Ostravská produkce uvede premiéru Snu noci svatojánské v režii Adély Laštovkové Stodolové. Podle ní to bude sen spíše drsný, v němž milenci doslova projdou očištěním a naleznou v sobě ryzí cit.

Na Bratislavském hradě bude mít premiéru Hamlet. V režii Pavla Kheka titulní roli ztvární Ĺuboš Kostelný. Na repertoáru se objeví i starší úspěšné inscenace, jako například Veselé paničky windsorské, Bouře, Zimní pohádka či Zkrocení zlé ženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám