Hlavní obsah

Na Grammy vzpomínali na Whitney, dominovali jim Adele a Foo Fighters

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles
Aktualizováno

Britská zpěvačka Adele ovládla udílení letošních cen Grammy. V neděli večer jich v Los Angeles dostala šest. Na slavnostním předávání také poprvé po šesti měsících veřejně vystoupila. Zotavovala se z operace hlasivek. Pět cen Grammy získala rocková skupina Foo Fighters. Večer poznamenalo sobotní tragické úmrtí zpěvačky Whitney Houstonové.

Modlitba za Whitney Houston a vystoupení šestinásobné vítězky AdeleVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Slavnostní předávání cen se konalo ve stínu tragické smrti Whitney Houstonové, která zemřela v sobotu v noci. [celá zpráva]

Večer v losangeleské hale Staples Center otevřela modlitba za ni.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Moderátor večera, rapper LL Cool J čte modlitbu za Whitney Houstonovou

"Pomodleme se za ženu, kterou jsme milovali, za naši padlou sestru Whitney Houstonovou," řekl moderátor večera, rapper LL Cool J. Zesnulou hvězdu pak připomněl videozáznam, na němž zpívala svou zřejmě nejznámější píseň I Will Always Love You.

 Šest cen pro Adele

Nahrávkou roku se stala píseň Rolling In The Deep, kterou zpívá Adele. Ta byla na 54. ročníku cen vyhlášena i písní roku. Deskou roku je album Adele 21, to bylo vyhlášeno i zpívaným albem v kategorii popu.

Foto: Lucy Nicholson , Reuters

Adele nemohla ceny Grammy udržet

Britka dostala i gramofonek za nejlepší sólový výkon v popu ve skladbě Someone Like You. Šestou Grammy má za video k písni Rolling In The Deep.

Foto: Mario Anzuoni , Reuters

Dojatá Adele

"Chtěla bych jen vzkázat mámě, že její holka si vedla dobře," řekla při přebírání ceny za album roku dojatá Adele. Dodala, že album 21 lidi oslovuje, protože je o něčem, čím si každý prošel: o mizerném vztahu. S bezprostředností pak podotkla, že dojetím má nudli u nosu.

Foo Fighters ovládli kategorii rocku

Na paty britské umělkyni na letošních Grammy šlapala rocková kapela Foo Fighters, jež získala pět gramofonků. Skupina natočila rockové album roku Wasting Light, rockovou píseň roku Walk a jsou nejlepší rockovou kapelou. Čtvrtou cenu dostali za nejlepší výkon v kategorii tvrdého rocku v písni White Limo a poslední za dlouhometrážní video Back And Forth.

Foto: Danny Moloshok , Reuters

Foo Fighters na pódiu

Kapela, která v sále i zahrála, připomenula, že album natočila v garáži.

Rappeři a spol.

Kromě Foo Fighters na letošních cenách bodoval rapper Kanye West, který proměnil čtyři ze sedmi nominací, mimo jiné za nejlepší rapové album pro desku My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Dvě ale získal společně s rapperem Jayem Z, nejlepší rapovou skladbou byl vyhlášen Otis, ve kterém oba podali nejlepší výkon v oblasti rapu.

Dosavadní držitel 14 gramofonků se slavnostního předávání cen stejně jako loni nezúčastnil. Westovi vadí, že americká nahrávací akademie přehlíží rapové umělce. Letos nebyla na album roku nominována deska My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Počet cen byl snížen ze 109 na 78 a seškrtány byly i kategorie zahrnující rap a hip hop.

Dvě ceny získal písničkář Justin Vernon vystupující s projektem Bon Iver. Skupina se stala objevem roku a její eponymní dlouhohrající deska se stala alternativním albem roku.

V oblasti country a folku zabodovala skupina Civil War.

Vzpomínka na Whitney a Amy

Foto: ČTK/AP

Foo Fighters s cenou Grammy

Kromě Houstonové se během večera vzpomínalo i na další umělce, kteří v uplynulém roce zesnuli, zejména na zpěvačku Amy Winehousovou. Nejlepším duetem byla vyhlášena nahrávka Sinatrova souputníka Tonyho Bennetta právě s drogovou a alkoholovou královnou Amy Winehouseovou.

Připomenuta ale byla i bluesová legenda Etta Jamesová i jazzový básník Gil Scott-Heron.

Hlavní pozornost ale byla upřena na Houstonovou. Vzpomínal na ni třeba i hudebník Stevie Wonder, který uvedl Paula McCartneyho. Bývalý člen Beatles doprovázený na piano Dianou Krallovou představil svůj nový singl My Valentine. V závěru večera vystoupil se směsí písní slavné liverpoolské čtyřky.

Foto: Mario Anzuoni , Reuters

Paul McCartney hraje na cenách Grammy

Živě také během ceremoniálu vystoupil Bruce Springsteen a po více než 20 letech se na pódium vrátili legendární Beach Boys, kteří také připravují nové album. Jedno z dalších vystoupení pak nabídlo kombinaci skupiny Coldplay a zpěvačky Rihanny.

Před ní se představil její bývalý přítel Chris Brown, který v roce 2009 Rihannu napadl. Letos slavil comeback, když získal cenu za nejlepší r'n'b album pro desku F.A.M.E.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Moderátor večera rapper LL Cool J

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám