Hlavní obsah

Na festivalu Kouřimská skála lidé zavzpomínají na Petra Muka

Novinky, kčt, Kristýna Léblová
Kouřim

V sobotu 26. srpna se ve středočeské Kouřimi uskuteční už šestý ročník hudebního festivalu Kouřimská skála. Umělci a fanoušci zde zavzpomínají na zpěváka Petra Muka, který zemřel před sedmi lety. Kouřim byla jeho oblíbeným místem, kam často a rád jezdil za svými přáteli.

Kouřimská skála, vzpomínka na Petra MukaVideo: Novinky

 
Článek

„V sobotu na festivalu všichni zavzpomínáme na našeho výborného kamaráda a zpěváka Petra Muka s naší kapelou P. M. Band a hosty. Zahrajeme jeho písničky, které se nám pořád líbí. Chceme jeho odkaz posílat dál,” řekl Novinkám organizátor festivalu Kouřimská skála Tomáš Waschinger, který byl jedním z Mukových nejbližších přátel a zároveň bubnoval v jeho kapele.

Foto: archiv T. Waschingera

Petr Muk jezdil do Kouřimi za přáteli.

Jako hlavní hvězda vystoupí David Koller, Mukův repertoár z jeho sólové kariéry, ale i z období Oceánu a Shalomu připomene jeho kapela P. M. Band. Program dále nabízí interprety jako Petra Koláře s kapelou, Ilonu Csákovou, kapelu B.Lues s Bohoušem Josefem, Šlapeto, Cover Trio nebo místní rockovou skupinu Smoketown Fellows.

Místo konání festivalu není podle hudebníka Waschingera vybráno náhodně. „Kouřim byla po Českých Budějovicích, Lipně a Praze Petrovo nejoblíbenější místo, nacházel zde přátele a klid,” uvedl Waschinger. „Jezdil i k nám do domu, kde měl zázemí, chodil tady na procházky a navštěvoval kamarády,” dodal.

Mukovy kytary i klavír

Ve Waschingerově domě lze nalézt více odkazů na jeho zesnulého přítele. „V naší zkušebně, kde se s P. M. Bandem připravujeme na tuto hezkou akci, shodou okolností visí Petrovy kytary,” uvedl Waschinger. „Doma mám i jeho klavír, který mi daroval, když si pořídil nový od značky Steinway & Sons. Přivezl mi ho sem, abychom tu spolu hráli a mohli skládat písničky.”

Foto: Novinky

Petr Muk věnoval své piano hudebníkovi Tomášovi Waschingerovi.

Tajemná Kouřim

Na Waschingerově domě jsou kromě vzpomínek na Petra Muka zajímavé i jeho sklepy. „Sklepení je starší než dům, a to zhruba o čtyři sta let,” líčí hudebník.

„V Kouřimi je spousta měšťanských domů, ke kterým patří sklepení. V minulosti zde lidé kopali hlínu, z níž pak vyráběli hrnce. Jak se dostávali dál a dál, tak na stropech vytvářeli klenutí. Je tu změť chodeb, které by v budoucnu stály za zmapování a zpřístupnění veřejnosti,” podotkl.

„Vyprávějí se o nich různé zkazky. Jedna z nich tvrdí, že ve sklepení panstvo pilo služkám krev, údajně tam probíhaly rituály,” tvrdí Waschinger.

Reklama

Výběr článků

Načítám