Hlavní obsah

Na festival do Zlína přijede Sandokan

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Návštěvníci příštího 45. ročníku Mezinárodního festivalu filmu pro děti a mládež ve Zlíně 2005 se mohou těšit, že za necelý půlrok za nimi přijede Kabir Bedi, jeden z nejznámnějších indických herců a představitel legendárního a neohroženého Sandokana.

Foto: archiv nemocnice

Závěrečné zkoušky proběhly formou testu teoretických znalostí, tak i formou praktických zkoušek.

Článek

"Bedi přijal naše pozvání a v současné době se řeší přesný jeho příjezd," sdělila Právu Klára Bumbálková z tiskového oddelení festivalu. Nápad, jak pozvat Sandokana, jehož dobrodružný stejnojmenný seriál z roku 1976 vysílala Česká televize s velkým úspěchem v 80. letech, vznikl letos v létě, kdy syn prezidenta festivalu Vítezslav Jandák ml. pobýval pracovně v Indii. "Byl tam s filmovou produkcí natáčet dokument o herečce českého původu, jejíž jméno je Jana Gubta. Tato herečka je u nás neznámá, ale v Bollywoodu ji celá Indie leží u nohou," uvedla Bumbálková.

Vítězslav Jandák ml. se přitom v Indii setkal i s generální konzulkou České republiky v Bombaji Irenou Krasnickou. "Konzulka zmínila při jednom z rozhovorů jméno představitele filmového Sandokana Kabira Bediho, který podle jejích slov velmi miloval Československo," uzavřela mluvčí. Nápad byl tak na světě a zástupci festivalu se rozhodli pozvat herce Bediho a filmového Sandokana, bojovníka za čest a proti útisku a britským kolonizátorům do Zlína.

Samotný Bedi je dodnes velmi činný ve filmu, v televizi i na divadle a nadále natáčí, ačkoliv jeho osoba je u fanoušků spojena především s tváří Sandokana. Během své kariéry se ovšem stačil proslavit nejen v indickém filmu, ale i na západě.

Bedi si zahrál v jedné bondovce Johna Glenna Octopussy (1983), ve slavné televizní verzi Zloděje z Bagdádu (1978) nebo titulní roli v Černém korzárovi Sergia Sollimy (1976). V poslední době o sobě dal tento herec vědět hlavně v televizi, v produkci Hallmark natočil napríklad Ztracené impérium. Na divadle se v Indii proslavil svou interpretací Shakespearova Othella.

Reklama

Výběr článků

Načítám