Hlavní obsah

Na Febiofest přijede slovenská herečka, která se prosadila v italském filmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská kráska Barbora Bobuľová, jinak též princezna z pohádky Nesmrtelná teta, která dobyla filmovou Itálii, je první ohlášenou hvězdou Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest. Jeho 21. ročník se uskuteční od 20. do 28. března v multikině Cinestar Anděl, následně uvede výběr z programu od 31. března do 17. dubna při regionálních ozvěnách v tuctu měst. Na tiskové konferenci v Praze to oznámila programová ředitelka Hana Cielová.

Foto: Profimedia.cz

Barbora Bobuľová

Článek

Bobuľová, která od 90. let žije v Itálii, tam před devíti lety prorazila filmem Ferzana Özpeteka Svaté srdce. Hrála i ve filmech Paola Genoveseho Nedospělí a Ivana De Mattea Na hraně. Ve filmu o Coco Chanel se o roli módní ikony podělila se Shirley MacLaine. Za herecké výkony posbírala takřka všechny důležité ceny italského filmu: Davida di Donatella, Stříbrnou stuhu od kritiků a další. V Praze bude mít poctu, sestavenou právě z její italské filmografie.

Zájemci z řad filmových fanoušků se už hlásí do 33členné poroty, která udělí Grand Prix a je otevřená komukoli. Přihlášky se přijímají do 28. února. Bližší informace jsou na www.febiofest.cz.

Během posledních šesti let Febiofest uvedl retrospektivy kinematografií Norska, Dánska, Švédska, Estonska a Finska, a to včetně poct osobnostem jako Roy Andersson, Thomas Vinterberg, Fridrik Thór Fridriksson, Jan Troell, Peter Naess a Ruben Östlund.

Severský humor

„Čeští diváci oceňují severský smysl pro humor. Letos budou vrcholem sekce Světla severu dva snímky – finsko-česká koprodukce Láska, soudruhu! a norsko-česká koprodukce Detektiv Down. Jejich předpremiéry doplní diskusní panel o spolupráci českých producentů. Kromě finské režisérky Taru Mäkeläové a norského režiséra Bårda Breiena (Kurz negativního myšlení) na něj zveme i reprezentanty Finské filmové nadace a Norského filmového institutu,” uvedli programoví ředitelé Štefan Uhrík a Hana Cielová.

Letošní novinkou je soutěž I ty jsi filmařem určená pro ty fanoušky, kteří festivalu do 15. února pošlou krátký film na jakékoliv téma natočený na mobilní telefon nebo tablet. Febiofest letos zřizuje institut charitativního partnerství – výtěžkem ze série projekcí podpoří Klub nemocných cystickou fibrózou. Celý program zveřejní 5. března, o týden později bude zahájen předprodej vstupenek po 89 korunách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám