Hlavní obsah

Na Colours v Ostravě vystoupí Mike Patton se skupinou Tomahawk

Ostrava

Zpěvák Mike Patton, který se proslavil se skupinou Faith No More, vystoupí v červenci na festivalu Colours of Ostrava. Hrát tam bude s avantgardním projektem Tomahawk, uvedli v úterý pořadatelé. Současně oznámili, že přijede trumpetista Jon Hassell a manchesterští Inspiral Carpets.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mike Patton

Článek

Mike Patton patří k nejoriginálnějším postavám rockové scény posledního čtvrtstoletí. Proslavil se se skupinou Faith No More, která spojovala silné melodie s důrazným sekaným hardcorovým rytmem. Na vrcholu však dal Patton přednost dalšímu rozvoji místo užívání si slávy a hraní v kapele Mr. Bungle, v níž působil ještě před nástupem do Faith No More.

Natočil dvě radikální vokální alba plná divokého křiku Adult Themes for Voice a Pranzo Oltrazista, která lze považovat za mužskou odpověď na Diamandu Galás a její nahrávky. Své vokální eskapády uplatňoval i v experimentálním, na improvizaci zaměřeném souboru Hemophiliac po boku saxofonisty a skladatele Johna Zorna s Ikuem Morim, který měl na starosti elektroniku.

V roce 1998 sestavil superskupinu Fantomas, která kombinovala divoké experimenty s tou nejbrutálnější hudbou, hrál v ní basista Mr. Bungle Trevor Dunn, bubeník thrashmetalových Slayer Dave Lombardo a kytarista Melvin Buzz Osbourne.

Foto: Colours of Ostrava

Skupina Tomahawk

Na tento projekt navázal Tomahawk, kde hraje také Dunn a dále kytarista The Jesus Lizard Duanne Dennison a bubeník Helmet John Strainer. Kapela je na turné k desce Oddfellows.

Na Colours of Ostrava vystoupí i přední představitelé „madchesterské“ scény spojující temný post punk s rhythm and blues a výboji taneční scény, obnovení Inspiral Carpets a experimentující trumpetista Jon Hassell, který byl velkým vzorem populárního Nilse Pettera Molvaera. Pohybuje se mezi pojetím velikána jazzové trubky Milese Davise a ambientem.

Dvanáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava proběhne od 18. do 21. července 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám