Hlavní obsah

Mysteriózní seriál Ztracená brána diváky baví

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít v tom seriálovém plevelu, který se s počátkem září rozbujel na obrazovkách tuzemských televizí, původní hranou tvorbu, která pobaví, ale neuráží oko, sluch i rozum, je pro diváka úkol hodný málem vytrvalého botanika. Snad se z ní v budoucnosti nestane taková vzácnost, aby bylo potřeba kvůli tak prostému přání vstupovat do tajné zednářské lóže a hledat mimořádnou rostlinku za hranicemi našeho světa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Před kamerou se opět sešli Anna Geislerová, Jiří Dvořák a Ivan Trojan coby ústřední trojice pátračů, která vyšetřuje záhadné vraždy, jejichž motiv míří mimo tento svět.

Článek

Takové pokusy se totiž nevyplácejí, jak zjistil akademik Haluzka v třídílné mysteriózní detektivce Ztracená brána, jejíž druhý díl odvysílala ČT v neděli.

Před kamerou se tu opět sešli Anna Geislerová, Jiří Dvořák a Ivan Trojan coby ústřední trojice pátračů, která vyšetřuje záhadné vraždy, jejichž motiv míří mimo tento svět. A zatímco Trojan jako religionista Runa suše zasvěcuje detektivy i diváky do tajů zednářských lóží, kamera s nimi protáhne diváka temným podzemím, ulicemi staré Prahy, botanickým ústavem, zabloudí do sklepního trezoru banky nebo si užívá výhled z galerie kavárny.

Vymyká se standardní televizní práci

V podzemí těkavě bloudí kužely světla mezi stokou a klenbou, v posluchárně, bance či na akademii kreslí slunce krásu bohaté předválečné Prahy – a mezi tím se rozlévá šeď policejních kanceláří.

Režisér Jiří Strach si získává diváka v první řadě rafinovanou podívanou, která se vymyká standardní televizní práci – o většině současných seriálů tentokrát nemluvě – a následuje typická žánrová hra od nezbytného špičkování mezi detektivy, přes srážku s konkurenčním vyšetřováním tajné služby po nepostradatelné kličkování podezřelých a akční scény.

Potěší i šťastné setkání herců, jako jsou Viktor Preiss, Josef Abrhám a Tatjana Medvecká, takže divák zatím rád odpustí třeba nevzrušené vědecké prohlášení, že jeden z důkazů „není nic z tohoto světa“, nebo trochu moc okatě dětinskou hru obou hlavních hrdinů „na pokuty“. Navzdory tomu totiž Ztracená brána baví a probouzí zvědavost, jak to bude dál – a o to tu jde především.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám