Hlavní obsah

Muzikantské vzpomínky na Miroslava Horníčka

Právo, František Cinger

Kniha hudebníka Petra Traxlera, duše skupiny Skiffle Kontra, oživuje nejen kus české kulturní historie spojené s poetickou vinárnou Viola, skladbou Mág-Máj Karla Hynka Máchy, divadly ABC, Rokoko, ale i s osobností Miroslava Horníčka.

Foto: Archiv, Právo

Miroslav Horníček obklopen skupinou Skiffle Kontra, zleva Petr Kozel, Heda Hošková, Jiří Traxler a Petr Traxler.

Článek

Tento jedinečný komik, vtipný glosátor, spisovatel, autor řady divadelních děl, napsal pro ně mj. hru Žáci darebáci a kantor Barnabáš. Určitě žije mnoho těch, kterým počátkem 70. let minulého století modelovalo toto představení tváře do úsměvu. Právě lidové písničky, v nichž se skupina Skiffle Kontra prosadila osobitým hlasem, využil zkušený divadelník k výletu do světa fantazie i do historie promlouvající ovšem k současnosti.

„Způsobili jste v mém stárnutí jedno: když se blíží večer našeho společného vystoupení, když je den, kdy mám spolu s vámi hrát svého Barnabáše, těším se už od rána na představení,“ napsal jim Horníček. „Nejsem z těch, kdo divadlo a sebe berou příliš vážně. Považuji jeviště za prostor dobrodružství a chodím sem podnikat výpravy do neznáma. Nemám rád divadlo jako jednou provždy uzavřený tvar, který je nutno přesně opakovat před zraky platících diváků.“

Taková je i kniha vzpomínek na krásná představení, chvíle ve Viole nebo na Bratislavské lyře, což byla docela renomovaná soutěž původních českých a slovenských písniček. Je to čtení plné slovních hříček, během něhož se do očí tlačí slzy smíchu. Ožívají situace a lidé, kteří si připomínku určitě zasluhují. Osobitý malíř Václav, recitátor Jiří Bednář, zpěvák Váša Petřík, Eduard Kohout, samozřejmě každý ze skupiny.

Grafička Klára Kvízová svou prací s mnoha fotkami, volbou velikosti i druhu písma a vůbec grafickou úpravou dokazuje, že kniha může být uměleckým dílem. Navíc se řídí Horníčkovým bonmotem: „Žertuji o těch, které mám rád.“ Je to radost.

Petr Traxler: Kantor Horníček a Traxleři žáci aneb Muzikantské memoáry

Práh, 190 stran, 349 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám