Hlavní obsah

Muzikál Big bude velkou výpravou do světa dětské fantazie

Právo, Miroslav Homola

Na ty pocity si vzpomene téměř každý. Vždyť skoro všichni jsme si jako děti přáli, bychom už patřili mezi dospělé. Záviděli jsme jim jejich svět, kdy nemuseli podle našich představ nikoho poslouchat, dělat a koupit si mohli všechno, co si usmysleli...

Foto: PRÁVO - Miroslav Homola

Při tvorbě inscenace hrají velkou roli i kostýmy. O ty se postarala Eliška Ondráčková Lupačová.

Článek

A právě na takové a podobných představách ze světa fantazie je založený příběh muzikálové pohádky o splněných přáních Big. V ČR ho uvidí poprvé v sobotu publikum hudební scény Městského divadla Brno, které ho odehraje ve středoevropské premiéře.

A stejně jako ve slavné filmové předloze, kde se ve snímku Big (Velký 1988) poprvé silně světu zviditelnil Tom Hanks, se i v brněnském divadelním zpracování ocitá třináctiletý chlapec zázrakem ve světě dospělých, byť jeho duše zůstává dětskou. Také na jevišti divadla v Lidické ulici se objeví scéna z hračkářství, na jehož podlaze jsou obří klávesy, na nichž lze skutečně hrát, a malé i velké diváky čeká řada podobných okamžiků s milým humorem a vynikající muzikou.

Foto: PRÁVO - Miroslav Homola

Režisér muzikálu Big Petr Gazdík se svými syny Josefem (vpravo) a Adamem, kteří alternují hlavní dětskou roli.

„V inscenaci sice nebudou takové technické vymoženosti, jako nad hlavami diváků letící kouzelná chůva ve slavné Mary Poppins, ale věřím, že i tento příběh dokáže zaujmout kouzelnou hravostí a například také muzikálností, kdy dojem ze skvělé hudby pomáhá vytvářet čtyřicetičlenný orchestr. Skladby jsou ve vlastním aranžmá a texty písní budou v češtině,“ říká režisér představení Petr Gazdík, který v tomto případě vede z celkem 60 účinkujících herců i 27 dětí ve věku od devíti do 15 let.

„V divadle jsem už na práci s dětmi zřejmě specialista, asi jsem se dostatečně osvědčil už ve zmíněné Mary Poppins,“ říká s nadsázkou Gazdík, který režíruje i své syny Josefa a Adama. Kluci, jako již zkušení dětští herci alternují hlavní dětskou roli. „Všechny děti zapojení do příběhu velmi baví a zůstávají na zkouškách i ve chvílích, kdy mohou mít pauzu a ze sálu odejít. Upřímně jsem však rád, že u nás nepanuje taková legislativa při práci dětí v divadle, jako třeba v zámoří, kdy například děti musí být pod neustálým speciálním dozorem a pro jedinou hlavní roli musí být dalších sedm alternací,“ popsal režisér. V dospělých rolích se jako třicetiletý Josh Baskin předvedou Jan Brožek či Jonáš Florian. Za hudebním nastudováním stojí a orchestr povedou Dan Kalousek a Jakub Žídek. O scénu, kde se budou po „rozsvícení“ vypínače střídat jednotlivé obrazy, se podepsal Emil Konečný.  Vydatnou pomocí při vytváření těchto obrazů jsou videoprojekce Petra Hlouška. A protože jde v příběhu i o hračky, množství z nich do jevištních dekorací dodali po výzvě věrní diváci městského divadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám