Hlavní obsah

Muzikál Adéla ještě nevečeřela uvádí pražské Divadlo Broadway

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Divadelní adaptace filmu Adéla ještě nevečeřela měla premiéru v pražském Divadle Broadway. Po zářijovém uvedení ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti se tedy dočkali i Pražané. Muzikál nastudoval režisér a choreograf Radek Balaš, autor divadelní adaptece i písňových textů.

Foto: M. J. Polák, Právo

Vlastimil Zavřel hraje komisaře Ledvinu a Jiří Langmajer vystupuje jako Rupert von Kratzmar alias Zahradník.

Článek

Chytlavá muzika Ondřeje Brouska, odposlouchaná ze slavných muzikálů (včetně přiznaných citací), je inspirovaná i hudbou „pamětnických“ filmů a staropražským folklórem, dobře se poslouchá.

Balašovy texty za muzikou rozhodně nezaostávají, v konkurenci současných muzikálů mají hravost a vtip.

Muzikál nemá ambice překonat filmovou verzi

Inscenace nechce za každou cenu popírat filmový originál, bylo by to ostatně divácky protismyslné. A tak v řadě situací (Carter přijíždí v kostýmu Švandy dudáka – v Uherském Hradišti byl slováckým šohajem) i hereckých uchopení postav jede ve spolehlivě vyjetých kolejích Lipského filmu.

Zvláště v případě masožravé Adélky se diváci dočkají překvapení, rostlina nejenže zpívá, ale i tančí a ke svému stvořiteli se má s přítulností vpravdě milostnou.

Slavného detektiva Nicka Cartera ztělesňují v Praze Petr Vondráček a Aleš Háma. Druhý z nich má pro elegantní americký idol trochu strejcovskou ležérnost, souznějící spíše s komisařem Ledvinou, jehož Vlastimil Zavřel udržuje v intencích legendárního Rudolfa Hrušínského.

Háma má pro Cartera jak dobrý hlas, tak i dar herecké nadsázky.

V roli hraběte von Kratzmara Jiří Langmajer

Hereckému obsazení kraluje Jiří Langmajer jako šílený vědec Rupert von Kratzmar alias Zahradník. S rozkoší balancuje na hraně parodie, elegantně střídá polohu degenerovaného hraběte s padoušskou zvrhlostí Zahradníka a milostnou vášní stvořitele vůči svému mistrovskému masožravému dílku.

Je to suverénně a vtipně modelovaná postava, důstojně soupeřící s filmovou kreací Miloše Kopeckého.

V současné muzikálové Praze patří Adéla rozhodně k tomu nejlepšímu, co lze vidět, a je určena pro všechny generace.

Adéla ještě nevečeřela

Námět a filmový scénář: Jiří Brdečka a Oldřich Lipský

Režie a divadelní adaptace: Radek Balaš

Hudba: Ondřej Brousek

Premiéra 24. 10. 2008 v Divadle Broadway

Reklama

Související články

Adéla povečeřela v Uherském Hradišti

Světovou premiéru měl nový český muzikál Adéla ještě nevečeřela v Uherském Hradišti. Podle filmu Jiřího Brdečky a Oldřicha Lipského ho napsali Radek Balaš...

Výběr článků

Načítám