Hlavní obsah

Muž bez psa, čili audioknižní rodinné drama ze severu

Dvaasedmdesátiletý švédský spisovatel Håkan Nesser, střídavě žijící ve Stockholmu, na ostrově Gotland a v Londýně, patří k oporám a prověřeným jistotám severské krimi literatury. Žánru, který se stal v posledním minimálně desetiletí celosvětově oblíbeným, snad pro svou drsnost, snad pro napínavost, ale v neposlední řadě i díky specifickému prostředí a atmosféře Skandinávie, v němž se příběhy odehrávají.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Možná o trochu méně krvavý, zato však mimořádně napínavý a pochopitelně silně prodchnutý skandinávskými reáliemi je Nesserův román Muž bez psa, který právě získal i svou audioknižní podobu. Zhruba osmnáctihodinového vyprávění se přesvědčivě ujal herec Martin Zahálka, který tak opět dokazuje, že ne náhodou patří k nejvyhledávanějším interpretům audioknižního žánru.

Muž bez psa je ve své podstatě rodinný příběh. Velmi přitažlivá je na něm gradace, s jakou jej autor vystavěl a postupně předává čtenářům, respektive posluchačům. V menším švédském městě v čase těsně předvánočním se má shromáždit širší rodina, aby oslavila jak pětašedesátiny hlavy rodu, vysloužilého, poněkud akurátního pedagoga, tak čtyřicetiny jeho nejoblíbenější dcery, lékařky.

Stín na přípravy vrhá dospělý syn Robert, který se nedlouho předtím skandálně ztrapnil v celonárodně sledované televizní reality show, což především rodiče velmi těžce nesou. Rozhodnou se dokonce prodat svůj dům a odstěhovat se na důchod do španělské Malagy.

Příběh se zpočátku rozjíždí jako spíše psychologický rodinný román s výrazně prokreslenými charaktery a pozvolna se odhalujícími vztahy. Vše se začíná měnit v okamžiku, kdy během dvou nocí nevysvětlitelně zmizí dva rodinní příslušníci. Posluchač sice tak trochu tuší, kdo nebo co by mohlo být příčinou, ovšem policie v čele s kriminálním inspektorem Gunnarem Barbarottim má práci těžší. Bude trvat mnoho měsíců, během nichž se rodinné vztahy postupně hroutí, stejně jako psychika zainteresovaných. Nakonec je ale pravda, alespoň její zjevná část, pochopitelně odhalena.

Knižní řada, jejíž hlavní postavou je inspektor Barbarotti, vyšla postupně už v deseti zemích světa a věřme, že Muž bez psa u nás nebude v tomto ohledu posledním audioknižním počinem. No a ten poněkud záhadný název? Opověď je rovněž ukrytá v této veskrze vydařené audioknize.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám