Hlavní obsah

Murakami vydal novinku, Japonci oblehli knihkupectví

Novinky, Stanislav Dvořák

Slavný japonský autor Haruki Murakami vydal v pátek ve své vlasti další knihu. Stovky jeho příznivců kvůli románu Killing Commendatore oblehly knihkupectví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Japonsku vyšel nový román MurakamihoVideo: Reuters

 
Článek

Fanoušci čekali na novou knihu čtyři roky. Podle japonských médií bylo už v prvním vydání vytištěno milión kusů románu, což je velká rarita.

Příběh knihy není znám, předpokládá se ale, že bude opět plná deziluze ze života v moderní přetechnizované společnosti, bude prodchnuta pocity zmatku, nejednoznačnosti všeho kolem a postavy nebudou mít daleko k podivínství.

Foto: ČTK

Japonský prozaik Haruki Murakami.

Murakami je nejslavnější žijící japonský spisovatel, který má úspěch téměř po celém světě. Podle agentury Reuters se ale pořád médiím spíše vyhýbá.

Miláček českých čtenářů

Osmašedesátiletý autor začínal v roce 1979 knihou Slyš vítr zpívat, jež získala japonskou literární cenu Gunzo pro začínající autory. Oblíbený je i v Česku, kde už mají čtenáři k dispozici překlady většiny jeho děl jako Norské dřevo, Na jih od hranic, na západ od slunce, Kafka na pobřeží, Afterdark, Konec světa & Hard-boiled Wonderland, Sputnik, má láska, Po otřesech nebo 1Q84.

Naposledy vyšel v roce 2016 překlad románu Hon na ovci. Hlavní postavou je vyhořelý chlapík, kterého netěší nefunkční rodina, ani práce v reklamní agentuře a nachází se ve stavu strnulosti. S lítostí, ale i sarkasmem vzpomíná na šedesátá léta, kdy byl mladý a zachytil závan naděje. Japonsko šlo nahoru kulturně i ekonomicky a on s kamarády poslouchal americké desky, půjčoval si knížky, vedl řeči v barech a provozoval „ne právě uspokojivý sex”.

Hon na ovci zrcadlí pocit nudy a nesmyslnosti života. Mladý muž se potácí od ničeho k ničemu, až se setká s bizarním mafiánem, který mu částečně vyhrožuje a částečně ho prosí, aby za velkou odměnu vyhledal záhadné zvíře, ovci se znakem na hřbetě. Nedozví se ale proč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám