Hlavní obsah

Moskva se loučila se Solženicynem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko se v úterý loučilo se slavným spisovatelem, nositelem Nobelovy ceny za literaturu Alexandrem Solženicynem. Od rána do budovy Ruské akademie věd, kde byla vystavena rakev s ostatky bývalého disidenta, proudily stovky lidí. Smuteční ceremoniál byl vystrojen v duchu pravoslavné církve, jak si zesnulý přál, ale měl znaky státního pohřbu.

Článek

Kolem otevřené rakve, která stála na katafalku pod velkou černobílou fotografií Solženicyna, stála vojenská čestná stráž. Na stěně visela ruská státní vlajka. Lidé kolem rakve procházeli, na okamžik se zastavili, celý smuteční ceremoniál byl beze slov i bez projevů.

Dopoledne se zesnulému přišel poklonit i předseda ruské vlády Vladimir Putin. Dorazil sám s velkou kyticí rudých květů. Přistoupil k otevřené rakvi, pokřižoval se a drobným skloněním hlavy vzdal zesnulému poslední poctu. Pak objal a políbil vdovu, jíž řekl pár soustrastných slov. Příchod Putina do smuteční síně vysílala ruská televize v přímém přenosu.

:. Dostavili se i spisovatelovi příbuzní. Vedle vdovy Natalji stojí synové Štěpan a Jermolaj (zleva). foto: ČTK/AP

Solženicyn, který zemřel v neděli na selhání srdce, je kvůli otevřené kritice stalinského režimu a jeho zvěrstev považován za jednu z nejodvážnějších osobností 20. století. O hrůzách pracovních táborů napsal hlavně útlou novelu Jeden den Ivana Děnisoviče a pak obsáhlou ságu Souostroví Gulag.

Solženicyn bude pohřben ve středu v Donském klášteře v Moskvě, který si jako místo svého posledního odpočinku zvolil sám. Pohřeb se také podle jeho přání uskuteční podle pravoslavného rituálu se smutečními proslovy.

:. Čestná stráž dohlíží na poslední rozloučení se Solženicynem.foto: ČTK/AP/Alexander Zemlianichenko

Reklama

Výběr článků

Načítám