Hlavní obsah

Morten Storm: Z dánského motorkáře členem Al-Káidy a agentem CIA

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Morten–Murad Storm (1976) se po bouřlivém mládí v rodném Dánsku obrátil k radikálnímu islámu. Po zklamání z jeho uplatňování se stal agentem. Tvrdí, že pracoval dánskou tajnou službu, v britských tajných službách MI5 a MI6 a americké CIA. Působil mezi radikály v Británii a pomohl odvrátit řadu jejich útoků. Jako člověk, který získal důvěru špičky Al-Káidy, klerika Anwara al-Awlakího, údajně pomohl k jeho popravě v roce 2011 v Jemenu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Morten Storm

Článek

Své spojení s tajnými službami poté zrušil a vše popsal v knize Agent Storm. Můj život v Al-Káidě a CIA, která vznikla ve spolupráci s redaktorem CNN Paulem Cruickshankem a britským reportérem Tomem Listerem. V Praze, kde pobýval několik dní, poskytl Právu interview.

Co bylo posledním důvodem, který rozhodl o tom, že se postavíte proti své dosavadní aktivitě ve jménu radikálního islámu?

V islámu je všechno černobílé. Buď je víra vyjádřením pravdy, nebo je to faleš. Je to, jako když stavíte domeček z karet. Potom můžete vytáhnout jednu spodní kartu a celá stavba se vám zřítí.

Když jsem byl věřícím muslimem, domníval jsem se, že v koránu neexistují protiklady. Četl jsem ho, studoval jsem ho mnohokrát, a nikdy jsem nebyl schopen rozpoznat žádné protiklady. Ale když byla moje víra otřesena, začal jsem si klást otázky. Bylo to v roce 2006, kdy jsem si zadal do Googlu heslo: protiklady v koránu. Ty články sepsali křesťané, kteří nevěří v islám. Obával jsem se, že to může být propaganda. V tom okamžiku jsem se zlobil sám na sebe, protože jsem nebyl schopen bojovat jako džihádista.

A jak to bylo dál?

Během dvou týdnů, kdy jsem nemohl odjet na setkání s Anwarem al-Awlakím a džihádisty, jsem zjistil, že jsou to skutečné protiklady. To mi nedalo žádnou jinou možnost.

Islám se pro mě stal něčím, co není pro mě to pravé. Není v něm žádný prostor pro pochybnosti, pro vnímání protikladů. Z tohoto důvodu jsem překročil práh a říkal jsem si: opouštím islám. Rozhodl jsem se pro to na základě svobodné vůle. Bylo to proto, že uvažuji svobodně.

Když jsem se ohlédl zpět, pochopil jsem, že to, čeho jsem byl po deset let součástí, bylo cosi zlého. Nebylo to velkorysé, neumožňovalo to svobodu myšlení. Chtěl jsem, aby byl dánský karikaturista Kurt Westergaard zabit, protože on používal svobodu projevu a uvažoval svobodně.

Ale najednou jsem byl v jeho kůži. Nyní vím, že všichni moji bývalí přátelé mě chtějí zabít. Viděl jsem tehdy svět jinak a řekl jsem si, že chci bojovat proti té zlé ideologii.

Zvolil jste si nebezpečný způsob života. Co jste tím získal?

Myslím si, že se znám daleko lépe, než kdybych tuto cestu nebyl nastoupil. Rád bych své zkušenosti předal svým dětem, aby nedělaly ty věci, které jsem činil já. Byl jsem zároveň schopen identifikovat potenciální problémy ve společnosti. Také jsem si ověřil, že když si myslíte, že kráčíte po té správně cestě, nesmíte být příliš suverénní a arogantní, protože se může ukázat, že jste se zmýlil.

A co jste zjistil sám o sobě, aniž jste to předtím věděl?

Vždycky jsem hledal nějaký vyšší smysl života. Vyžadovalo to odpuštění, především sobě samému. Ne jiným lidem, ale abych dokázal odpustit sám sobě.

Když jsem odešel z motorkářského gangu Bandidos a stal se muslimem, chtěl jsem tím odpustit sám sobě špatné věci, které jsem také dělal. Když jsem opustil islám, potřeboval jsem začít bojovat proti němu, abych si odpustil to, co jsem dělal, když jsem byl jeho přívržencem. Život je pro mne spojen s hodnotami a s odpuštěním.

Myslíte si, že lze Al-Káidu porazit vojensky?

My jsme je přece vojensky porazili. Vznik Islámského státu je konec Al-Káidy. Bylo nutné to dokončit a my jsme uspěli.

Jak vidíte perspektivu boje v Afghánistánu, kde už dávno neuspěla vojska Velké Británie, Sovětského svazu, ani americká armáda se spojenci v NATO?

Tam jsme prohráli. V Afghánistánu jsou dnes radikální islamisté silnější, než kdy byli. To, k čemu došlo v Sýrii, na to Afghánistán čekal, že se stane.

V náboženských knihách nás učili, že v Afghánistánu jsou vojenské jednotky složené z lidí, kteří tam žijí tisíc čtyři sta let. A že se tam národy spojí a jejich armáda bude přípravou pro velkou muslimskou válku, která teď probíhá v Iráku a v Sýrii. To jsou proroctví, která k tomu přispěla.

Jak se jeví Česká republika z pohledu Al-Káidy?

Kdybych se na Českou republiku díval jejich očima, tak bych řekl, že je bezpečnou zemí. Je to bezpečné místo na setkávání se, nebo na cestu do Sýrie či Iráku, s možností se sem vrátit.

Reklama

Výběr článků

Načítám