Hlavní obsah

Moore volá: Nevolte Bushe!

Právo, Věra Míšková, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 11. září, v den, kdy Ameriku před třemi roky zasáhla největší tragedie v její historii, uvádí Bontonfilm do českých kin diskutovaný snímek dokumentaristy Michaela Moora. V souvislosti s filmem i podzimními americkými prezidentskými volbami přichází na trh i český překlad Moorovy knihy Hloupí bílí muži, jejíž recenzi připojujeme k tomuto článku.

Foto: Česká Mincovna

Crystal coin - stříbrná mince s českým křišťálem.

Článek

Protibushovský dokument amerického režiséra Michaela Moorea Fahrenheit 9/11, laureát Zlaté palmy z Cannes, má v sobotu 11. září, premiéru v pražském kině Světozor. Poté vstoupí v deseti kopiích do českých a slovenských kin. "O některé tituly je dlouhodobější zájem, takže tak rychle nestárnou jako třeba velké akční trháky, které chtějí všichni hned, takže se uvádějí v pětadvaceti nebo i třiceti kopiích.

Myslím, že 10 kopií odpovídá potřebám českého a slovenského trhu pro tento druh filmu," řekl Právu Marek Jeníček z distribuční společnosti Bontonfilm, která Fahrenheit 9/11 v Čechách a na Slovensku uvádí.

Film se bude hrát ve vybraných multiplexech i v jednosálových kinech. "Byli bychom rádi, kdyby oslovil 50 tisíc diváků. Vzhledem k tomu, že začínáme symbolicky 11. září a budeme snímek promítat právě v období před americkými prezidentským volbami, nepovažuji to za přehnané," odhaduje návštěvu Jeníček.

Nejúspěšnější dokument všech dob

Mooreův film, který ostře kritizuje válku v Íráku i řadu dalších politických i lidských kroků, které učinil George Bush po svém nástupu do funkce amerického prezidenta, se s tržbami 115 miliónů dolarů stal finančně nejúspěšnějším dokumentem filmové historie.

Také v kinech zemí západní Evropy to byl jeden z nejúspěšnějších filmů roku. "Ve Francii a Německu lámal rekordy, ale tam jsou tradičně skeptičtí k politice USA . U nás to bude mimo jiné příležitost přesvědčit se, zda mají čeští mladí lidé stejné pocity jako jejich vrstevníci v evropských zemích," dodal Jeníček.

Dokument, jehož autor se netají cílem přesvědčit Američany, aby v listopadových prezidentských volbách Bushe nevolili, nyní vyjde ve Spojených státech amerických na DVD a promítá se v Austrálii.

Podívejme se do zrcadla, říká Moore v knize Hloupí bílí muži

Michael Moore vytáhl do boje proti prezidentovi Georgi W. Bushovi i s literární municí. Vydal opět knihu Hloupí bílí muži, kterou původně sepsal v roce 2001 a měla vyjít po 11. září. Nakladatel ji poté odmítl, on ji ale dopracoval a vyšla v roce 2002. Do června 2004 se jí prodalo už 5 milionů na celém světě, nyní vychází i v češtině.

Moore je stoupenec demokratické strany a rozebírá hlavně minulé volební vítězství Bushe ml. na Floridě, kde je guvernérem jeho bratr Jeb. Vyhrál tam nad Al Gorem o 538 hlasů, jenže deník New York Times později zjistil, že 816 mu jich bylo připsáno neprávem.

Moore také píše, že viceprezident Dick Cheyne, ministr obrany za vlády Bushe sen., byl ředitelem ropné firmy Halliburton Industries, která čile obchodovala s Hussajnovým Irákem. "Jaký svátek by to byl pro republikány, kdyby odhalili cosi takového o Clintonovi nebo Goreovi," říká k tomu.

Nelichotivá tvář George W. Bushe ml.

Vystavuje prezidentovi nelichotivou bilanci v řadě oblastí: generálním prokurátorem jmenoval Teda Oslona, "vrchního právního zástupce ve volebním debaklu na Floridě" a připomíná i, že byl třikrát zadržen policií, a to i při řízení vozidla v opilosti. Zmiňuje také podivné okolnosti kolem jeho služby v Národní gardě během války ve Vietnamu. Neodpustí mu vůbec nic, ovšem nic dobrého mu také nepřizná.

Vrcholnou zaujatost pak dokazuje, když navrhuje zmrazit americké dotace Izraeli za útoky na Palestince a Jásiru Arafatovi radí, aby si šel sednout na kontrolní stanoviště na hranicích do pásma Gazy a na Západní břeh Jordánu, a vyvolal tak akce hromadné nenásilné občanské neposlušnosti. Kdyby bylo vše tak jednoduché!

Nad fakty, která uvádí, však stojí za to se zamyslet: cituje například statistiku, která uvádí, že 44 milionů lidí v USA je vlastně negramotných.

Podívejme se do zrcadla, říká jeho kniha.

Michael Moore: Hloupí bílí muži

Knižní klub, Euromedia Group, přeložila Gita Zbavitelová

Reklama

Související témata:

Související články

Dokumentarista Moore natočil film o Bushovi

Tvorba amerického dokumentaristy Michaela Moora, který natočil snímek Bowling For Columbine, jenž utržil 22 miliónů dolarů, stále provokuje. Nový dokument...

Cannes nabralo nový dech

Filmový festival v Cannes skončil letos pořádným šokem. Zlatou palmu za nejlepší film získal v sobotu ostře protibushovský dokument amerického režiséra...

Výběr článků

Načítám