Hlavní obsah

Ministryně kultury odvolala šéfa Národní galerie Rösela

• Aktualizováno

Ministryně kultury Alena Hanáková (STAN) ve středu odvolala ředitele pražské Národní galerie (NG) Vladimíra Rösela. Neprokázal podle ní, že rozumí specifickému poslání galerie, a neskýtá záruky pro její rozvoj.

Foto: Milan Malíček , Právo

Vladimír Rösel

Článek

„Po 21 měsících působení pana Rösela ve funkci generálního ředitele NG, kdy dostal celou řadu příležitostí, aby prokázal svou kvalifikaci pro vedení nejvýznamnějšího muzea výtvarného umění v České republice, se ukázalo, že tato kvalifikace je velmi omezená. A to především proto, že neprokázal, že rozumí specifickému poslání NG a jejímu postavení mezi státními sbírkotvornými institucemi,“ uvedla Hanáková ve svém vyjádření pro média.

Vladimír Rösel krok ministryně komentoval takto: „S odůvodněním absolutně nesouhlasím, ale rozhodnutí respektuji. V tuto chvíli je pro mě nejdůležitější zachovat kontinuitu a klid v Národní galerii.“

Ekonoma Rösela jmenoval do funkce v červnu 2011 předchůdce Hanákové Jiří Besser. O jeho odchodu se spekulovalo již delší dobu. Do doby jmenování nového generálního ředitele, na jehož výběru se bude podílet úzké grémium oborníků, bude pověřen řízením Národní galerie v Praze současný ředitel sbírky starého umění profesor Vít Vlnas.

„Konečně. Tříměsíční ani roční doba hájení nemůže ochránit lidi bez kompetencí řídit takovouto instituci. Těším se, až ministerstvo kultury najde pro Národní galerii dostatečně fundovaného, erudovaného a kompetentního člověka,“ uvedl pro Právo umělec Jiří David.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám