Hlavní obsah

MiMJOVÉ pro milovníky bojových umění

Právo, Radmila Hrdinová

MiMJOVÉ jsou první premiérou, kterou v novém sídle v bývalém Branickém divadle, nyní Divadle Bravo! uvedl v pátek 25. září novocirkusový soubor Losers Cirque Company jako rodinné představení pro publikum 5+.

Foto: František Ortmann

Mimstr Radim Vizváry a jeho tři Mimjové

Článek

Jak název napovídá, v inscenaci jde o spojení bojových umění s pantomimou, ostatně jedním ze tří spoluautorů scénáře, režisérem a protagonistou MiMJů je mim Radim Vizváry, který s Losers Company spolupracuje již delší čas.

Příběh sází na osvědčenou pohádkovou polaritu dobra a zla, které zde představuje královna Hidora (na premiéře Anna Polívková, alternovaná Vandou Hybnerovou a Irenou Kristekovou) olupující lidi o oči. Proti ní stojí zkušený mistr bojových umění Mimstr (Radim Vizváry) a jeho tři pomocníci (Jindřich Panský, Mates Petrák a Matyáš Ramba), které postupně zasvětí do bojových umění a společně pak Hikoru přemůžou.

Příběh se odehrává beze slov, za doprovodu předimenzované hudby a zvuků, jeho hlavním výrazovým prostředkem je pohyb, v němž zpočátku převládá prezentace pantomimického a bojového umění Radima Vizváryho. První třetina hodinového představení ale ztrácí na tempu a přitažlivosti (nejen) pro dětské publikum, které se začíná nudit. Děti vedle mě se důrazně a opakovaně ptaly rodičů, kdy že už bude konec. Poté následuje stejně zdlouhavé představení zlé královny a následně výuka bojového umění, kde už se k pohybovým aktivitám přidává i kýžená humorná nadsázka.

Foto: František Ortmann

Barevné a veselé nafukovací loutky přijímají děti s radostí.

V závěru se přidají i naddimenzované nafukovací loutky, představující zvířecí zástupce čtyř bojovníků, kteří vězí uvnitř nich. Tato část představení je pro děti nejvděčnější, protože se zvířátky se dokážou snadněji identifikovat a navíc jsou spolehlivě zábavná, byť toho také moc nepředvedou. I přes oživený závěr ale nelze přehlédnout, že příběh je sešitý hodně chatrně, postrádá průběžnou dramaturgii, gradaci i pointování jednotlivých situací a ani po akrobatické stránce toho zas tak moc, vzhledem k pohybovému mistrovství Loserů, nenabídne.

Na rozdíl od předchozí spolupráce s Radimem Vizvárym na produkci Heroes, anebo starší „chlapecké“ inscenace Walls and Handbags, kterou je možné v Divadle Bravo! rovněž vidět, jsou MiMJOVÉ v tvorbě Loserů krokem zpět, respektive rozpačitým přešlapem na místě. A to i přes nadšené premiérové přijetí spíše však dospělým, než dětským publikem.

Matěj Randár, Radim Vizváry a Petr Horníček: MiMJOVÉ
Režie Radim Vizváry, scéna Petr Horníček, kostýmy Marek Cpin, hudba Ivo Sedláček, dramaturgie Matěj Randár. Premiéra 25. září v Divadle Bravo!, Praha.

Hodnocení 60%

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám