Hlavní obsah

Miler si pokračování Krtka nepřál, řekl k čínským dílům autor hudby Petrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skladatel Vadim Petrov, který svou hudbou obohatil pohádkový seriál o Krtkových dobrodružstvích, se kriticky vyjádřil k jeho pokračování, které se má natáčet v Číně. Upozornil, že on se na tom podílet nebude a že si ani vznik pokračování nepřeje, stejně jako si to nepřál autor postavičky Krtka Zdeněk Miler.

Ukázka z pohádky Krtek a medicínaVideo: Stream.cz

 
Článek

„Zdeněk Miler (...) nesčíslněkrát prohlašoval, že si po své smrti nepřeje, aby v jeho díle bylo pokračováno. Nikdy také k podobným praktikám nedal za svého života souhlas. Protože jsme byli se Zdeňkem Milerem myšlenkově vždy jednotní, tak tedy i dnes v tomto případě s ním zcela a bez výjimky souhlasím,” sdělil Novinkám Petrov.

Zdůvodňuje to tím, že příběhy o Krtkovi oba tvořili v jedinečné autorské symbióze, která je neopakovatelná. Česká tvorba se podle něj nedá nikým napodobit, byť by k tomu byly použity sebedokonalejší technologie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: archov Vadima Petrova

Vadim Petrov

„Figurce jsme společně dali do vínku oduševnělý charakter malého českého dobromyslného uličníka, který má svůj rozum, bojuje proti bezpráví a pomáhá všem svým kamarádům,” prohlásil Petrov.

Smlouvu uzavřela Milerova vnučka

Nové příběhy Krtečka by měla natáčet čínská televize CCTV. Smlouvu s ní uzavřela vnučka Zdeňka Milera Karolína.

„Jsem strašně ráda, že se díky této smlouvě bude dědovo dílo a odkaz dále rozvíjet. Celou koprodukční smlouvu jsme dohadovali přes tři roky. Celkem desetkrát jsem kvůli tomu musela letět do Číny a jsem ráda, že všechno nakonec dobře dopadlo,“ okomentovala Milerová kontrakt. Výše může podle ní dosáhnout stovek miliónů korun. Podpisu byli přítomni český i čínský prezident. Postavička je v Číně velmi populární.

K Petrovovu postoji se Milerová vyjádřila odmítavě: „Pan Petrov nebyl tím, kdo dědečka v posledních letech života několikrát týdně navštěvoval, trávil s ním veškerý volný čas, a koho můj dědeček bezmezně miloval. Možná proto se také dědeček rozhodl licenci na nového krtka přepsat na mě a nikoliv na pana Petrova. Mým cílem je, aby se díky smlouvě s CCTV jeho dílo nadále rozvíjelo a žilo dál. Jsem si jistá, že i proto by dědeček plně souhlasil s tím, jak se snažím jeho dílo dále rozvíjet a získat mu ještě více fanoušků po celém světě,” sdělila Novinkám.

Vadim Petrov je autorem hudby k mnoha českým seriálům, filmům a pohádkám či rozhlasovým hrám. Kromě Krtkových dobrodružství složil hudbu například pro Krkonošské pohádky. Vytvořil skladby k téměř 1300 titulům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám