Hlavní obsah

Michael Flatley: Čechy a Iry spojuje láska k hudbě i pivu

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prahu jako místo světové premiéry nové show si vybral americkoirský choreograf, tanečník, vynikající stepař a výborný flétnista Michael Flatley (46), českému publiku známý z taneční skupiny Lord Of Dance. Jeho show Keltský tygr uvidí v úterý večer na strahovském stadionu na 25 tisíc diváků.

Článek

O čem vypráví vaše nová show?

Je to historie irského národa v hudbě, tancích a písních. Historie jeho útlaku, bojů za nezávislost, temných období emigrace do ciziny, hlavně Ameriky, léta úpadku, ale i procitnutí ducha národa i pronikání velkých postav světové historie s irským původem do čela národů, jako například J. F. Kennedy v USA. Je to úplně jiné než mé předchozí věci, ne tak pohádkové, víc dramatičtější, ale i více zábavnější, propracovanější.

Jak jste si vybíral tanečníky?

Spolu se mnou - vracím se po letech na scénu a hned v hlavní roli, kde tančím, stepuji a hraji na dvou místech i na flétnu -vystupuje celkem 55 tanečníků a muzikanti. Vše bude živé, žádný playback, hudba i zpěv. Tanečníci jsou většinou mladí absolventi irských a britských tanečních škol. Stačilo mi, když byli dobří, měli srdce a chtěli se ode mne něco naučit. Jsou zhruba ve věku 18 až 23 let, jen pár těch starších se mnou už dříve spolupracovalo.

Hudbu napsal stejně jako u předchozích show Ronan Hardiman, geniální muzikant, kterého jsem potkal před lety v Dublinu. Jsou tam umělé věci, ale i vycházející z folku, vše má obrovský náboj, aby to chytlo jak účinkující, tak diváky. V tom je Ronan naprosto geniální. Zkoušeli jsme šest měsíců v Londýně a byla to pro všechny velká dřina. V show je totiž vše - irské tance, bojové scény, šarvátky gangů v USA, veškeré taneční techniky a navíc step, breakdance, hip hop a dokonce i kick box.

Jakou roli hraje zvuková technika?

Obrovskou, máme jí tolik, že převyšujeme největší rockové kapely s jejich mamutími koncerty jako Pink Floyd. Hlavně musí být slyšet každý jednotlivý step, takže mnoho mikrofonů bude pod pódiem.

Předpremiéra byla v Budapešti, premiéra v Praze následuje po pouhých třech dnech. Proč jste si vybral Prahu?

Praha mi učarovala svou starou architekturou. Cítím se tu velice dobře a možná je to i proto, že Češi a Irové mají mnoho společného, nejen boj za nezávislost s mocnými sousedy, ale i lásku k pivu, k hudbě, k historii. Kde by měl mít Keltský tygr premiéru než ve středu Evropy, kde byli staří Keltové ještě před Slovany, v Čechách, kde je tolik keltských památek? A vůbec nemám obavy, že to za tři dny moji tanečníci nestihnou. Jsou tak vytrénovaní, že to musí zvládnout bez obav.

Vaše role bude asi nejnáročnější a nejtěžší. Budete mít vůbec nějakou alternaci, když po Praze vyjíždíte na roční světové turné?

Nebudu a ani jsem s tím nepočítal. Musím si prostě dát pozor, aby se mi nic nestalo, protože mne nikdo nemůže nahradit.

Jste narozen v USA jako americký Ir, nyní ale žijete v Irsku na starém zámku. Jak jste k němu přišel?

Koupil jsme ho před lety a není to jen tak nějaký zámek, ale pochází z roku 1795. Je v Hyde a bydlel v něm dokonce irský prezident de Valera. Od roku 1999 jsem ho rekonstruoval a teprve nyní je dokončen a mohu tam s rodinou bydlet. Tam jsem vymýšlel svou novou show, myslím, že nejlepší, jakou jsem dosud vytvořil.

Reklama

Související témata:

Související články

Michael Flatley přiveze novou taneční show

Známý americkoirský tanečník a choreograf Michael Flatley se objevil včera na skok v Praze. Přiletěl svým osobním letadlem v rámci propagace nové show Keltský...

Výběr článků

Načítám