Hlavní obsah

Michael Douglas se na natáčení v Česku těšil

Právo, Věra Míšková

V pražských Průhonicích, na Štvanici, na letišti, na Příkopech před bývalou Živnobankou i na Barrandově mohli v minulých dnech šťastlivci zahlédnout velkou světovou hvězdu Michaela Douglase. V Česku právě natáčí špionážní thriller Unlocked, jehož hrdinkou je agentka CIA v podání Noomi Rapaceové, která vyšetřuje hrozbu biologického útoku na Londýn.

Foto: Michaela Feureuselová

Michael Douglas při natáčení v Praze

Článek

Režisérem je Angličan Micheal Apted (bondovka Jeden svět nestačí, Letopisy Narnie: Plavba jitřního poutníka), který ale v britské metropoli, kde se děj odehrává, bude točit jen jeden týden v lednu. Pro většinu času, sedmatřicet natáčecích dní, si producenti vybrali – díky výhodným finančním pobídkám – Českou republiku, což jim údajně proti natáčení celého filmu v Londýně ušetří polovinu rozpočtu.

Podle informací Václava Mottla ze společnosti Czech Anglo Production, která práci zahraničního štábu v Česku zajišťuje, u nás filmaři utratí za služby, nájmy a výplaty až 120 miliónů korun, a zmíněné pobídky umožňují vrátit jim nazpět 20 procent prokazatelně utracených nákladů.

Douglas by měl být v Praze prakticky až do konce zdejší části natáčení, tedy do 18. prosince.

„Setkala jsem se s ním při příletu, a byla jsem velmi příjemně překvapená,“ řekla Právu Ludmila Claussová z Czech Film Commission. „Zatímco mnohé hvězdy ani nevědí, kam přiletěly točit, Michael Douglas byl dokonale zorientovaný. Řekl mi, že se na natáčení těšil, protože zná Českou republiku, zná Formana, který byl jeho prvním kontaktem s českou kinematografií, když produkoval jeho film Přelet nad kukaččím hnízdem. A potěšilo mě, že jakmile jsem se představila, podle slov Czech Film Commission okamžitě poznal, co konkrétně dělám, a zasvěceně se mnou mluvil o významu filmových pobídek. Sám řekl, že jsou nutné, že už je to dnes jiný svět než před třiceti lety, a že jedině tím si zachováme úžasnou tradici oblíbené filmařské země. Bez pobídek není šance.“

Mezinárodní štáb

Douglas prý ocenil i zajímavý mezinárodní štáb, kde všichni mluví báječně anglicky, takže se cítí jako doma. Ve štábu je přitom jen 14 cizinců, 160 profesionálů je z Česka.

Například výtvarníkem filmu je Ondřej Nekvasil, laureát Emmy Awards za televizní film Deník Anne Frankové. Nekvasil vyhrál konkurs, jehož se zúčastnili i čtyři architekti z Londýna.

„Zvukařem je Tomáš Bělohradský s celým týmem, celá kamerová posádka je česká,“ informoval producent Kevan Van Thompson z Czech Anglo Production.

Také všichni kaskadéři jsou z Čech – koordinátor kaskadérů Greg Powell, který se podílel i na sérii o Harrym Potterovi, spolupracuje se společností Filmka, jejíž kořeny sahají do roku 1962, kdy se zformovala při natáčení filmu Limonádový Joe. „Český štáb je skvělý a asi třicet lidí s sebou vezmou i na natáčení do Londýna,“ řekl Van Thompson.

Konkrétní obsazení hlavní postav – tedy kdo hraje koho – zatím Američané s výjimkou role agentky CIA Noomi Rapaceové úzkostlivě tají. Ví se ale, že v dalších velkých rolích uvidíme Orlanda Blooma, Johna Malkoviche i Toni Colletteovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám