Hlavní obsah

Mezinárodní ceny Emmy dostaly pořady z Jižní Ameriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký herec Alan Alda a známý americký televizní producent Norman Lear dostali v pondělí večer v New Yorku čestné ocenění při udílení mezinárodních cen Emmy za televizní tvorbu. Letošní ročník mezinárodních Emmy ovládly televize z Jižní Ameriky, když argentinské a brazilské pořady získaly po dvou oceněních.

Foto: Henny Ray Abrams , ČTK/AP

Alan Alda

Článek

Zatímco Emmy oceňují americké televizní pořady, mezinárodní Emmy se zaměřují na tvorbu mimo USA. Při letošním jubilejním 40. ročníku mezinárodních cen se organizátoři rozhodli ocenit televizního producenta a herce, kteří působili v roce 1972, kdy ceny vznikly.

Čestné ocenění si tak odnesl herec a scénárista Alan Alda, který tehdy hrál ve slavném seriálu M*A*S*H* o lékařích za korejské války. Šestasedmdesátiletý Alda je jediným člověkem, který dostal americkou Emmy za herecký výkon, scénář i režii za stejný televizní pořad.

Norman Lear je známý jako tvůrce televizního komediálního seriálu All in the Family (Všichni v rodině), který se v době společenských změn v USA poprvé zabýval tématy jako rasa a práva žen. Nyní devadesátiletý Lear při přebírání ceny neodolal a nabídl k realizaci svůj nový scénář o starých lidech v domově seniorů nazvaný Guess Who Died (Hádej, kdo zemřel). Poznamenal však, že žádná televizní společnost nemá zájem o cílovou skupinu diváků mezi 55 a 105 lety.

Zatímco mezinárodním Emmy obvykle dominují britské pořady, tentokrát byla úspěšná Jižní Amerika. Argentinské televizní drama Televisión por la Inclusión (Televize pro začlenění) o problémech sociálního vyloučení se stalo prvním seriálem v historii cen, který vyhrál cenu za ženský i herecký výkon.

Dario Grandinetti, který je známý například z filmu Pedra Almodóvara Mluv s ní, vyhrál za ztvárnění role rozvedeného, xenofobního taxikáře. Nejlepší herečkou byla vyhlášena Cristina Banegasová za úlohu matky, která bojuje se zdravotní pojišťovnou, která nechce její dceři s Downovým syndromem povolit operaci srdce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám