Hlavní obsah

Mercury byl docela stydlivý a miloval scrabble, říká klávesák Queen

Novinky, Stanislav Dvořák

Klávesák Spike Edney se před 35 lety připojil ke Queen, protože na koncertech potřebovali vytvořit zvuk podobající se jejich deskám, což ve čtyřech nešlo. Muzikant hrál na pódiu v pozadí, nikdy nebyl slavný.

Foto: Profimedia.cz

Spike Edney

Článek

V londýnském baru Edneymu v roce 1984 jeden známý řekl, že Queen hledají přídavného klávesáka a vokalistu. Šel na pohovor a téměř hned se domluvili. Brzy odletěl do Mnichova, kde probíhaly zkoušky na světové turné.

Řekl mi: “Máš pas? Můžeš jet na světové turné? OK, v pondělí letíš do Mnichova,“ vzpomíná Edney.

Zvuk na albech Queen je velmi složitý, mnohovrstevnatý, což u rockových kapel v 70. letech vůbec nebylo samozřejmé. Problém byl ale v tom, že to na koncertech moc nešlo napodobit. Proto Queen nabírali nové lidi, kteří nebyli oficiálními členy kapely, a na turné hráli v pozadí.

„John Deacon nezpíval a Brian May jenom tehdy, když stál přímo u mikrofonu, což bylo tak 50 procent času. A najednou jsme byli tři vokalisti místo dvou a něco. Pak jsem začal používat vokodér, který byl použit třeba v Radio Gaga... přidává to hustotu vokálům,“ vysvětlil klávesák.

Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

Rami Malek podal v roli Freddieho Mercuryho přesvědčivý výkon.

Freddie Mercury byl podle něj veselý chlápek a celkem stydlivý. Na pódiu vypustil vnitřní démony, choval se jako hvězda, ale doma žil docela klidně (Spike Edney ho ovšem neznal v sedmdesátých letech, pozn. aut.).

„Myslím, že divoké časy už měl spíš za sebou v tom roce 1984, když jsem přišel já,“ připouští.

„Byl tak slavný, že pro něj bylo velmi těžké chodit mezi lidi. Vedl vlastně život v osamění. Nechal jen jisté lidi, aby byli jeho součástí. Po určitou dobu mě zval na party do svého domu. Když jsme byli na turné a on nemohl jít ven, zůstávali jsme v hotelu.“

„Byl strašně soutěživý ve stolních hrách. Scrabble, to bylo jeho, a Roger to hraje dodnes. Pořádali velké turnaje ve scrabblu,“ vzpomíná s úsměvem Edney.

Jeden z ikonických momentů pro Freddieho a Queen byla účast na megakoncertě Live Aid. Edney vzpomíná, že tenkrát z toho takovou vědu nedělali. „Jen zpětně to vypadá tak velké, důležité a ikonické. Bylo to jen dvacet minut. Co jsme mohli udělat za dvacet minut?” vysvětlil.

Rozhodlo se, že musí zaznít hlavně Bohemian Rhapsody a Radio Gaga. „Jak jsme si tam sedli a zapojili se do pořadí kapel, vyřešilo se to nějak samo. Nerad bych někoho zklamal, ale neměli jsme žádný velký plán.“

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám