Hlavní obsah

Menzel dostane ve Varech cenu za přínos světové kinematografii

ČTK, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii udělí letošní 38. mezinárodní filmový festival v Karlových Varech režisérovi Jiřímu Menzelovi. "Jiří Menzel je jedna z nejvýraznějších osobností českého filmu, ověnčená Oscarem a několika nominacemi na Oscara, a navíc má letos 65 let," řekl ve čtvrtek prezident festivalu Jiří Bartoška.

Foto: Leona Roháčková
Článek

O zahraniční osobnosti, která dostane toto ocenění, ještě není podle něj definitivně rozhodnuto. Neznámí jsou zatím také pozvaní hosté.

Karlovarský festival,  který se uskuteční od 4. do 12. července a který letos již podesáté pořádá tým vedený Jiřím Bartoškou, připravil některé novinky, z nichž nejvýznamnější pro návštěvníky je způsob akreditace, zjednodušený na zakoupení karty Festival Pass, která umožní vyzvednout denně až 4 vstupenky na 4 různá představení, a dále otitulkování všech filmů programu, takže odpadne překlad do sluchátek. Novinkou je i mobilní kino pro tři sta diváků ve stanu na parkovišti u hotelu Thermal.

Soutěžit bude Pupendo a Kruté radosti

Hlavní soutěž je v tuto chvíli připravena zhruba ze dvou třetin. "O některých filmech ještě jednáme, takže zatím mohu s jistotou říci, že Českou republiku bude v hlavní soutěži celovečerních hraných filmů zastupovat Pupendo režiséra Jana Hřebejka a Českou a Slovenskou republiku koprodukční film Kruté radosti režiséra Juraje Nvoty," řekla umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová.

V porotě za Českou republiku zasedne herečka Aňa Geislerová. Za potvrzení kvality poroty i festivalu ředitelka považuje to, že loňský ročník upozornil na německý snímek Nikde v Africe. Loni získal ve Varech Zvláštní cenu poroty, poté byl nominován na Zlatý glóbus a nakonec získal Oscara za nejlepší zahraniční snímek.

Nesoutěžní sekce

Zaoralová dále upozornila na některé již připravené nesoutěžní sekce, jako například retrospektivu významného, u nás dosud velmi málo známého japonského režiséra Jasudžiry Ozua, od jehož narození uplyne letos 100 let. V sekci méně známých kinematografií bude letos Zaostřeno na: Pobaltský film, další z retrospektiv nabídne filmy Josepha Stricka, který proslul zejména filmovými adaptacemi Jamese Joyce.

"Těžiště našeho programu je ovšem v co nejnovějších filmech, což se netýká jen hlavní soutěže, kde je premiérové uvedení filmů prakticky podmínkou pro festival kategorie A, ale také v ostatních sekcích," zdůraznila Zaoralová. Tradičně se tak můžeme těšit například na filmy oceněné na jiných festivalech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám