Hlavní obsah

Menzel: Ať někdo natočí Hrabalovu hlučnou samotu, já už ne

PRAHA

Jiří Menzel, režisér filmu Obsluhoval jsem anglického krále, který posbíral čtyři České lvy, má s natáčením Hrabalových literárních předloh bohaté zkušenosti, další už však neplánuje.

Článek

"Myslím, že Hrabala by měl dělat někdo jinej, všichni mi vyčítají, že Hrabala šidím o ty drsný stránky," sdělil Novinkám Menzel krátce po obdržení ceny. Jednoznačně však nevyloučil, že by ještě někdy převedl text slavného spisovatele na plátno.

"Ono už moc není co, on je natočenej ze všech stran, někdo by si měl vzít znova Příliš hlučnou samotu, ale já bych na to nestačil," dodal.

Otázkou, která filmová cena je hodnotnější, se Menzel nezabývá. "Hlavně že na to chodí lidi a není to film pro blbce," shrnul své pocity s Českým lvem v ruce. Vznik filmu podle něj nebyl zdaleka tak problematický jako psaní scénáře. Musel si ho psát sám. "Já tak nerad píšu..." posteskl si.

Už nominace pro něj prý byly vyznamenáním a pokud jde o ceny za herecké výkony, konkurenčnímu filmu Kráska v nesnázích je přeje. Hřebejkovu Krásku viděl a měl radost, že je v soutěži právě s ní. "Je to film, který mám rád," řekl, "Aňa a Schmitzer jsou tak dobří!"

Aňa Geislerová s Českým lvem FOTO: PRÁVO/Petr Hloušek

Geislerová: Hřebejk chce, aby si herci upravovali slova

Aňa Geislerová se zamyslela nad rolí Krásky, která jí vynesla ocenění: "Ona nechce nikomu ublížit, ale je taková praktická, není to žádná kladná hrdinka. Jeden kamarád mi po filmu řekl: přesně takovou krávu znám."

Režisér Jan Hřebejk podle ní umožňuje hercům, aby do postavy dali hodně invence, dialogy se mění velmi často. "Pan režisér trvá na osobním přístupu k postavě a těsně před natáčením scény ještě vymýšlí, jestli nevylepšit jedno slovo: třeba z úchyláka udělat honimír," popsala Geislerová.

V těchto dnech herečka dotočila film Medvídek a další plány nemá, chce se věnovat rodině.  

Reklama

Výběr článků

Načítám