Hlavní obsah

Mekkou mladých rockerů se stala Seč

Právo, Ludmila Žlábková

Doslova od rána do večera zní na březích přehrady Seč na Chrudimsku rocková hudba. Ve zdejším rekreačním středisku Junior centrum se do soboty koná třetí ročník RockCampu, v němž pět desítek mladých hudebníků zdokonaluje své muzikantské dovednosti.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Mladí hudebníci zkoušejí celé dny, Peter Freestone (vzadu) je rád poslouchá a někdy si s nimi i zahraje.

Článek

„Přijely sem děti, které hrají na bicí, elektrické a basové kytary, klávesy nebo zpívají. Společná jim je hudební průprava z uměleckých škol a zaujetí pro rockovou muziku. A v tom jim chceme pomoci. Ať už lektoři, nebo profesionální hudebníci, kteří za nimi přijedou,“ přiblížil hlavní myšlenku autor projektu RockCamp Karel Čvančara.

Poznamenal, že kemp je zaměřen na klasické, současné rockové a bluesrockové hudební styly.

Na první ročník kempu přijelo 22 dětí. Dnes jich je padesát, všechny od 10 do 17 let. Většinou chlapci, dívek je pouze osm. „Aby byla výuka kvalitní, nelze počet už navyšovat. To by bylo na úkor kvality. Letos je ale výuka hodně radostná. Máme tu víc talentovaných a pro muziku zaujatých dětí. Z vlastní vůle jsou u nástrojů celý den,“ upozornil Čvančara.

Patnáctiletá Viky Lokvencová pochází z Kunic u Prahy. K muzice ji přivedl děda, který hraje v country kapele. V hudební škole začínala s flétnou, později přešla na klavír. Poté ji ale očaroval rock, proto se dnes věnuje hře na bicí.

K výkonu je pohání i společnost kamarádů

„Hrát s ostatními v jedné kapele je úplně jiné než cvičit sama. Navíc tu jsou kamarádi, se kterými máme podobné zájmy, mluvíme o stejných věcech,“ vyjmenovala důvody, proč se sem po roce opět vrátila.

Spolu s dalšími dívkami a kytaristou pilně cvičí, aby v sobotu 18. srpna v rámci závěrečného koncertu na Open Air Junior Festu předvedli, co se naučili.

Jedním z pilířů výuky v kempu je osobní příklad a zkušenosti profesionálů. „Pravidelně k nám jezdí například bubeník Klaudius Kryšpín, byl tu klávesista Roman Dragoun a také kytarista Honza Běhunek. Zveme ale i zahraniční osobnosti. Dva dny s dětmi stráví například Blaze Bayley, v letech 1995 až 2000 zpěvák skupiny Iron Maiden. Ještě déle tu je Peter Freestone, manažer skupiny Queen. Dvanáct let s nimi cestoval, později o skupině napsal knihu,“ pochlubil se Karel Čvančara.

Vysoká úroveň dětí překvapila

„Nepředpokládal jsem takové zaujetí. Vlastně jsem ani nesnil o tak vysoké úrovni a kvalitě dětí. Dnes jsem například poslouchal jedenáctiletou dívku a byl jsem ohromen. Hrála mnohem lépe, než si kdo dokáže představit,“ vyjádřil své pocity Peter Freestone.

On sám se účastnil šesti seminářů, v nichž hovořil o letech strávených s Freddiem Mercurym a skupinou Queen.

„Pouštěl jsem videa ze své videotéky, některé audio nahrávky nebo ukazoval fotografie. Často jde o záběry, které vidělo jen málo lidí,“ řekl Právu Freestone.

„Věřím, že se mi podařilo dětem ukázat, že prostřednictvím tvrdé práce mohou dosáhnout téměř na vše. Je to v podstatě příklad skupiny Queen. Prvních šest let tvrdě hrála, nahrávala, pracovala, a to téměř za nic. Poté, když našla dobrého manažera, najednou získala celý svět,“ připomněl Freestone.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám