Hlavní obsah

McCartney zahraje v Izraeli pro mír, hrozí mu ale nebezpečí

– TEL AVIV

Britský hudebník a bývalý člen skupiny Beatles Paul McCartney zazpívá ve čtvrtek večer na svém prvním koncertu v Izraeli. McCartney dosud v této zemi nikdy nevystupoval, a to ani v éře legendárních Beatles. Jeho koncert v Tel Avivu má být poselstvím míru na Blízkém východě, McCartneymu však za údajnou podporu Izraelců pohrozili palestinští radikálové násilnou akcí.

Článek

Před 43 lety Izrael koncert Beatles nepovolil, protože se obával "zhoubného vlivu" tehdy největších hvězd popmusic. Dřívější averze je však zapomenuta a šestašedesátiletému zpěvákovi se dostalo po jeho středečním příletu do Tel Avivu bouřlivého přivítání.

Někteří Palestinci McCartneymu vzkázali, aby Izrael bojkotoval kvůli izraelské okupaci západního břehu Jordánu a blokádě pásma Gazy kontrolovaného hnutím Hamas. Svým vystoupením tak podle nich Izrael podporuje a proto mu hrozí nebezpečí útoku ze strany palestinských radikálů.

"Jsem tady, abych upozornil na současnou situaci a abych řekl, že to co potřebujeme je mír v tomto regionu, řešení na základědvou států," řekl McCartney k Izraeli a Palestinskému státu.

Krátce po přistání se McCartney vydal do Betléma na západním břehu Jordánu, kde v chrámu Narození Páně zapálil svíčky a palestinskému lidu popřál mír a naději.

Koncert McCartneyho je součástí turné, při kterém má navštívit města, kde nikdy nebyl. V Tel Avivu by měl zahrát více než 30 skladeb, včetně hitů z éry Beatles. Očekává se návštěva okolo 50 000 lidí.

Shodou okolností dnes v Tel Avivu vystupuje i populární český zpěvák Karel Gott.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám