Hlavní obsah

McCartney vydá neznámou experimentální nahrávku Beatles

LONDÝN

Paul McCartney se do povědomí hudebních fanoušků celého světa zapsal jako baskytarista legendárních Beatles. Nyní tvrdí, že nadešla chvíle zveřejnit dosud neznámou experimentální nahrávku skupiny z roku 1967. Hudební záznam nazvaný Carnival of Light trvá 14 minut a celá desetiletí zatím zůstávala jeho existence veřejnosti v podstatě utajena.

Článek

Legendární čtveřice předvedla svou skladbu Carnival of Light (volně Festival světla) posluchačům pouze jednou, v rámci londýnského festivalu elektronické hudby. Nahrávka údajně zachycuje zkreslený zvuk kytar a varhan a navíc i různé zvuky, jak je vydával kromě McCartneyho i John Lennon. Kromě toho jsou prý slyšet i výkřiky "Barcelona!" a "Jste v pohodě?".

McCartney řekl k záznamu pořízenému ve slavném londýnském nahrávacím studiu Abbey Road, že pouze chtěl, aby další tři členové kvarteta hráli na své nástroje, aniž by v tom hledali nějaký řád.

"Chtěl jsem to, protože to naši kapelu uvolňovalo, dostali jsme se ze zaběhnutých kolejí," řekl McCartney v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC, který bude odvysílán ve čtvrtek 21. listopadu.

Experimentátor John Cage byl podnětem k nahrávce

McCartney prohlásil, že celou dobu si nahrávku schovával a teď nadešla chvíle na její zveřejnění.

McCartneyho provázela už od dob Beatles pověst mimořádně nadaného tvůrce líbivých melodií, přesto se v rozhovoru přiznal, že ho vždy přitahovala avantgardní hudba. Festival světla měl podle něj inspiraci v dílech experimentálních skladatelů jako John Cage či Karlheinz Stockhausen.

Zveřejnit Festival světla měl prý v úmyslu už dávno, když ho chtěl zařadit do kompilace tvorby Beatles nazvané Anthology, ostatní členové skupiny mu v tom ale zabránili.

I nyní McCartney potřebuje ke zveřejnění nahrávky souhlas, a to posledního žijícího člena skupiny, někdejšího bubeníka Ringa Starra, a vdov po zbývajících dvou muzikantech - Johnu Lennonovi a Georgi Harrisonovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám