Hlavní obsah

Max Cavalera: politika je odtržená od života

Novinky, Michal Husák
PRAHA

Thrashmetalová skupina Soulfly vystoupila 5. února v Praze. Při té příležitosti poskytl rozhovor její vedoucí, kytarista a zpěvák Max Cavalera.

Foto: Magistrát města Plzně

Plzeňský kraj je v pořadí třetím českým krajem, který se po krajích Jihomoravském a Zlínském ve Vatikánu prezentoval.

Článek

Proslavil jste se jako frontman skupiny Sepultura, ze které jste odešel v polovině devadesátých let. Unavuje vás, že se lidé stále dokola ptají na staré časy?

Dokážu to pochopit a myslím si, že je to celkem normální. Jde o podstatnou součást mé minulosti. Ozzy Osbourne taky hraje písničky od Black Sabbath a lidé se ho na tu kapelu ptají. 

Jsem nad věcí i díky tomu, že si už Soulfly po třech albech vybudovali velmi silnou pozici. Nejsem nucen žít z dávných úspěchů. Na nové skladby lidé reagují stejně jako na klasické hity.

Nakolik se dnes zajímáte o témata spojená s Brazílií, odkud pocházíte?

Brazílie pro mne dnes představuje především hudební inspiraci. Je to mateřská platforma, od které jsem se odrazil. Miluju brazilské pojetí rytmů. 

O ekonomiku nebo politiku se však nezajímám. Problémy, které nás sužovaly, jsou v Brazílii stále. Korupce, bída... Vím jen, že teď nastoupil nový prezident, který pochází z chudé části země. Snad se něco pohne.

Žijete ve Spojených státech. Nakolik vás zajímá tamější dění?

Sleduji to asi jako každý, ale politika mi připadá příliš odtržená od každodenního života. Samozřejmě si nepřeju násilí a válku v Iráku, ale zároveň je potřeba zamezit ohrožení zbraněmi hromadného ničení...

Každá mince má dvě strany. Mé přání je, aby konečné řešení přineslo co nejmenší utrpení a ztrát na životech.

Svými úspěchy otevřela Sepultura dveře řadě dalších kapel z Latinské Ameriky. Sledujete, jak se těmto vašim "spřízněným duším" daří?

Sleduji hudební dění obecně, bez konkrétního geografického zaměření. Snažím se, ale určitě mi spousta zajímavého uniká. Není ani možné postřehnout všechno.

Nemám však radost,  že jsme otevřeli cestu také spoustě skupin, které žily jen z toho, že Sepulturu napodobovaly. Cením si osobitosti a originality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám