Hlavní obsah

Mary Poppins v Brně, pošesté na světě

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chůvu-kouzelnici Mary Poppins Australanky Pamely Lyndon Traversové o rodině, kde dospělí nemají čas na děti, a ty jsou zase zlobivé, čtenáři potkávají už od roku 1934. Film Walta Disneyho (1964) posbíral ze třinácti nominací pět Oscarů.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Jeden ze sborových výstupů v Mary Poppins. V první řadě zleva Dušan Vitázek, Aneta Majerová, Andrej Antonín Holoubek, Alena Antalová, Kristýna Kučerová, Lenka Janíková.

Článek

Bylo jen otázkou času, kdy Mary – anděl, nebo jen sen? – vstoupí na jeviště. Stalo se v roce 2004 v Londýně, o dva roky později na Broadwayi. V listopadu 2010 se pohádková dáma se starým deštníkem a s bezednou cestovní taškou představila v Česku.

Oživlé sochy a hračky

Městské divadlo Brno je teprve šestou scénou na světě, kde mohou Mary hrát. V ošetření Petrem Gazdíkem přilétla a odlétá - doslova. Je to jedno z řady magických čísel s kouzlením na scéně, třeba s oživlými sochami v parku nebo hračkami doma.

Děti jsou očarovány. Přesto jim doporučuji návštěvu představení, která se hrají jindy než v 19:30. Je jich v programu naštěstí dost. Jako každý muzikál hraje se totiž i Mary Poppins přes tři hodiny. Nudit ani dospěláky ta časová úsečka ale určitě nebude.

Mary byla v premiérovém podání Aleny Antalové (a nejinak tomu bude v alternacích s Radkou Coufalovou a Johanou Gazdíkovou) velká čarodějka, která usmiřuje rodiče s dětmi, a nechává vítězit lidský cit a fantazii nad odcizením, lhostejností a drilem.

Nedospělci na jevišti bývají většinou herecky neobratní. Gazdíkovi se podařil další zázrak: V Kristýně Kučerové a v Andreji Antonínovi Holoubkovi objevil a probudil talenty, které sklízely potlesky na otevřené scéně nikoli jen za roztomilost.

Ne všechno na premiéře se povedlo. Intonační vrtkavost prokázala Jana Gazdíková (Ptáčnice), Martin Havelka (pan Banks) a v orchestru ujížděly žestě, až uši trhaly.

Superkalifradžilistikexpijalidózní NE!

A už vůbec není možné smířit se, že jeden ze dvou velkých hitů, Jan Werich ho u nás už v 60. letech proslavil jako Superantikontramultiextraunikátní, utrpěl újmu při usilování za každou cenu být originální v jinak znamenitém přebásnění Jiřího Joska. Překladatel zabil song nezapamatovatelným Superkalifradžilistikexpijalidózní.

Když to Jan slyšel, v hrobě se obracel. A půjčil by byl býval verš určitě rád. "Žgrt" nebyl nikdy. Ještěže stejně hezky se dá slzet s kominickým valčíkem Čim čimini čim čimini čim čim ča ra… Hezká je Mary Poppins. Neudolaly ji čas ani novější filmová Chůva McPhee Emmy Thompsonové a Kirka Jonese.

Celkové hodnocení: 75%

Městské divadlo Brno - Julian Fellowes, Robert B. Sherman, Richard M. Sherman, George Stiles, Anthony Drewe: Mary Poppins. Podle knih Pamely Lyndon Traversové. Přeložil Jiří Josek. Inscenační úprava a režie Petr Gazdík, dramaturgie Jan Šotkovský, hudební nastudování Dan Kalousek, dirigenti Dan Kalousek, František Šterbák, hudební supervize Igor Vavrda, scéna Petr Hloušek, kostýmy Andrea Kučerová, vokální nastudování Karel Škarka, choreografie Lucie Holánková. Česká premiéra 20. listopadu 2010 v Hudební scéně MDB.

Reklama

Výběr článků

Načítám