Hlavní obsah

Martina Bárta neuspěla. Eurovize pro Čechy skončila

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká zpěvačka Martina Bárta se v písničkové soutěži Eurovision Song Contest 2017 v Kyjevě do finále nedostala. V úterním semifinále neobdržela od diváků tolik hlasů, aby to stačilo na postup.

Foto: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Martina Bárta na pódiu v Kyjevě.

Článek

Do sobotního finále naopak postoupili zástupci Moldavska, Ázerbajdžánu, Řecka, Švédska, Portugalska, Polska, Arménie, Austrálie, Kypru a Belgie.

Osmadvacetiletá Martina Bárta zpívala jako čtrnáctá v pořadí. Vystoupila v originálních zlatavých šatech a za ní byly na obrovskou stěnu promítány části videoklipu k písni. Na pódiu byla sama, ovšem jako skrytí vokalisté ji doprovázeli členové skupiny Skety Štěpán Janoušek, Veronika Vítová, Marta Kloučková a Michal Strnad.

Autory písničky My Turn jsou Britové DWB a Kyler Niko. Uspěli s ní u tuzemské poroty složené z hudebníků a hudebních odborníků v konkurenci tří set skladeb, které se ucházely o reprezentaci země. Asi padesát z nich bylo od našich autorů.

Angličtina vládne

Z osmnácti účinkujících v prvním semifinále zpívalo sedmnáct účastníků anglicky. Pouze portugalský zpěvák Salvador Sobral zazpíval písničku Amar Pelos Dois ve svém rodném jazyce.

Dvaašedesátý ročník písničkové soutěže Eurovision Song Contest se letos koná v kyjevském International Exhibition Centre a účastní se ho zástupci dvaačtyřiceti zemí. Kromě těch evropských je mezi nimi i zpěvák Isaiah z Austrálie. Pokud by soutěž vyhrál, tamní zástupci mohou rozhodnout o tom, ve které evropské zemi se příští ročník uskuteční. Tradičně se totiž každý další ročník koná v zemi vítěze ročníku předcházejícího.

Druhé semifinále se v Kyjevě odehraje ve čtvrtek 11. května. I toho se zúčastní zpěváci z osmnácti zemí. Mimo jiné se v něm představí zástupci Srbska, Rakouska, Malty, Maďarska, Irska, Norska, Švýcarska nebo Izraele. Finále se uskuteční v sobotu 13. května. Ke dvaceti postupujícím ze semifinálových kol se přidají ještě soutěžící z Itálie, Francie, Německa, Španělska, Velké Británie a domácí Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám