Hlavní obsah

Marie Trintignantová zemřela, Cantat to ještě neví

Novinky, DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/VILINIUS

Francouzská herečka Marie Trintignantová (41), která byla od neděle v těžkém kómatu, v pátek podlehla zranění, jež jí podle předběžného vyšetřování způsobil její přítel, rockový zpěvák Bertrand Cantat. Oznámili to lékaři z francouzské kliniky v Neuilly-sur-Seine, kam byla Trintignantová ve čtvrtek letecky přepravena z Litvy. Cantat byl v pátek z vazby převezen do nemocnice.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Smrt herečky lékaři očekávali, protože zranění mozku, které při hádce se svým přítelem utrpěla v jednom z hotelů litevského hlavního města Vilniusu, nebylo slučitelné se životem. Trintignantovou nejprve operovali litevští lékaři a o dva dny později na přání rodiny také francouzský neurochirurg, ale ani tato operace nepřinesla zlepšení stavu.

Herečka se vůbec neprobrala z kómatu a byla udržována při životě jen pomocí přístrojů. Podle výsledků encefalogramu byl její mozek už druhý den mrtvý, informoval doktor Stéphane Delajoux, který v úterý ve Vilniusu vedl druhou operaci.

Do Francie byla Trintignantová na žádost rodiny letecky přepravena ve čtvrtek večer. Vzhledem k tomu, že její stav byl již předtím označen za beznadějný, šlo zřejmě jejím rodičům - režisérce Nadine a populárnímu herci Jeanu-Louisi Trintignantovým - o to, aby zemřela v rodné zemi.

Cantat byl převezen do nemocnice

Hereččin přítel Cantat zatím zůstává v Litvě, kde na něj byla uvalena vyšetřovací vazba, již včera vilniuský soud prodloužil až do 14. srpna. V případě, že se vina zpěváka na smrti Trintignantové prokáže, mu hrozí trest vězení až do 15 let.

V pátek byl z vazby převezen "z důvodů špatného psychického stavu" do nemocnice, kde prý zůstane nejméně do pondělí. "Jeho duševní zdraví je velmi křehké, potřebuje pomoc," prohlásil Cantatův advokát Virginijus Papirtis. O úmrtí své partnerky Marie Trintignantové prý zpěvák skupiny Noir Désir zatím netuší. "Ještě to neví. Podle jeho aktuálního stavu posoudím, zda je schopen zprávu přijmout. Je velmi rozrušen, každou chvíli se z ničeho nic rozpláče," uvedl Papirtis.

Do případu se zapojila i pařížská prokuratura

Na žádost rodičů herečky nyní Cantata stíhá i pařížská prokuratura, a to za způsobení zranění a neposkytnutí pomoci. Není vyloučeno ani pozdější obvinění z neúmyslného zabití, uvedl list Le Parisien.

Francouzská policie ve čtvrtek zahájila výslechy přátel a příbuzných Marie Trintignantové a Bertranda Cantata, aby si učinila představu o jejich soužití. Šetření bude pokračovat i v příštích dnech.

Cantat: Nebyl to zločin, ale nehoda

Bertrand Cantat ve čtvrtek předstoupil ve Vilniusu před soud. Přiznal, že se s Marie Trintignantovou pohádal a strčil do ní. Popřel však, že by jí úmyslně poranil hlavu, šlo prý o nehodu. Během přelíčení poprosil rodinu Trintignantových o odpuštění.

Matka oběti, režisérka Nadine Trintignantová, soud požádala, aby zpěváka nechal ve vězení. Představuje podle ní hrozbu pro jiné ženy i čtyři syny Trintignantové. Pro její vnuky prý bude dobré, když bude Cantat ve vězení. "Je zásadní, aby věděli, že někdo, kdo zabil jejich matku, je ve vězení," prohlásila Nadine Trintignantová. Dále uvedla, že bojuje i za jeho příští oběti. "Kdyby se byl někdo dříve staral o to, aby byl léčen, nebyli bychom dnes zde. Vím, že mlátil i jiné ženy," řekla.

Obhájce Bertranda Cantata se během soudního přelíčení bránil označení "zločin". "Nemůžete používat slovo zločin," prohlásil a pokračoval advokát: "Ten čin musí být nahlížen z obou stran. Je to tragédie. Konflikt dvou bytostí, dvou umělců s výraznou osobností." Sám Cantat, se sklopenou hlavou a chraplavým hlasem, se vyjádřil následovně: "Chtěl bych vyvrátit termín zločin. Byla to nehoda, ke které došlo při boji. Byla to šílenost, ale ne zločin." Za svůj čin prý chce nést zodpovědnost, ale ve Francii. "V Litvě nemám co pohledávat," prohlásil u soudu Bertrand Cantat.

Rodině kondoloval Chirac, Raffarin i Aillagon

Soustrast vyjádřil rodině Trintignantových v pátek francouzský prezident Jacques Chirac, premiér Jean-Pierre Raffarin i ministr kultury Jean-Jacques Aillagon. Všichni ocenili hereččin svobodný duch i energii a sílu, se kterou kloubila svoji úspěšnou kariéru a čtyřnásobné mateřství. "Smrt Marie Trintignantové pohroužila většinu Francouzů do hlubokého smutku, já patřím mezi ně," prohlásil Raffarin.

Marie Trintignantová (41) se za svůj život objevila ve více než 50 filmech (např. Harrisonovy květy) a televizních inscenacích. Hrála i v divadle. Naposledy spolu se svým otcem, hercem Jeanem-Louisem Trintignantem, kterého nesmírně obdivovala a považovala nejenom za nejlepšího herce, ale i muže, jenž v životě potkala.

V Litvě Marie natáčela televizní seriál Colette režírovaný její matkou Nadine. V příběhu o lásce odehrávajícím se v 19. století hrála hlavní roli a byla také spoluautorkou scénáře.

Zůstaly po ní čtyři děti: sedmnáctiletý Romain, desetiletý Paul, sedmiletý Leon a pětiletý Jules.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám