Hlavní obsah

Maneskin podruhé v podezření z plagiátorství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská skupina Maneskin, která vyhrála letošní soutěž Eurovision Song Contest v nizozemském Rotterdamu s písní Zitti e Buoni, se opakovaně ocitla v nesnázích. Poté, co byl frontman skupiny neprávem obviněn z požívání drog během finále soutěže, objevilo se již druhé obvinění z plagiátorství.

Foto: ČTK

Skupina Maneskin se momentálně veze na vlně popularity.

Článek

Nizozemská rocková skupina Vendettas v jedné belgické televizi naznačila, že její skladbou You Want It, You Got Got, která vznikla v roce 1994, mohla být vítězná eurovizní písnička Zitti e Buoni silně inspirována.

Zpěvák The Vendettas Joris Lissens v pořadu řekl: „Zitti e Buoni od Maneskin si lze zmýlit s naší písní. Otázkou ale je, zda se jedná skutečně o plagiát. V době činnosti našeho týmu tito mladí lidé ještě nebyli na světě. Ale jak sami řekli, rokenrol nikdy nezemře.“

První vteřiny skladby od The Vendettas skutečně připomínají úvod písně Zitti e Buoni od Maneskin. Další fáze jsou však znatelně odlišné.

Obvinění z plagiátorství v případě skladby Zitti e Buoni se objevilo už po vystoupení Maneskin na letošním italském festivalu v San Remu. Producent Anthony Laszlo řekl, že skupinu příliš inspirovala jeho píseň F.D.T., především její refrén. Případ byl ale vyřešen po rychlém ověření počítačem s výsledkem příznivým pro Maneskin.

Mezitím byla Zitti e Buoni v Itálii oceněna dvojitou platinou za prodej. Její text je o vykoupení a touze proměnit osud světa prostřednictvím hudby. Skladba je součástí alba Teatro d'ira, Vol. 1, první části většího projektu připraveného kapelou.

Album bylo nahráno v Mulino Recording Studio v Acquapendante a má více než 100 milionů poslechů na streamovacích službách. Dobře si vede i v českém prodejním žebříčku IFPI, kde je na čtvrtém místě. Je nástupcem desky Il ballo della vita, která vyšlo o dva roky dříve a získala dvojnásobnou platinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám