Hlavní obsah

Malíř a hudebník Honza Homola: Na začátku nikdy nevím, co vznikne

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci projektu Artvarium, který probíhá v pražské Pasáži českého designu, vystavuje také malíř a kytarista skupiny Wohnout Honza Homola. Nedávno tam instaloval nový velkoformátový obraz nazvaný Ryba z Lipna.

Foto: Jan Šída, Právo

Malíř a hudebník Honza Homola se svým novým obrazem Ryba z Lipna.

Článek

Je váš obraz Ryba z Lipna skutečně poslední?

Vlastně není, v poslední době vznikly ještě dva další. Ryba z Lipna je velkoformátové dílo, akryl na plátně, s rozměry 150x100. Na obraze je dáma držící v jedné ruce rybu a dole je černá kočka, která na ni čeká. Ale to téma vzniklo samovolně, na začátku většinou nikdy nevím, co z toho vznikne.

A pak ho viděla má kurátorka Reny Mužíková, se kterou máme už čtyři roky projekt Art332 a která vymyslela i Artvarium. Řekla, že je to ryba, která plní přání, která si nepřejete. To se mi líbilo.

Budete svá díla v rámci projektu Artvarium časem měnit?

Ano, počítáme s tím, že budeme jednotlivá díla měnit. Výstava je navíc časově neomezená. Vždycky na ní ale chci mít dvě velká plátna a několik menších děl. Je na ní také kytara, jejíž design jsem si navrhoval sám.

Návštěvník výstavy najde i vyzdobená skateboardová prkna, mé kreslené deníky a také plastiku, ženský akt. Chci, aby má prezentace byla pojatá jako interaktivní s možností změn.

Pracujete v době lockdownu, kdy je více volna, intenzivněji?

V současnosti se věnuji spíš hudbě. S kapelou Wohnout, jejímž jsem členem, zrovna pracujeme na novém albu. Takže teď se kyvadlo na nějakou dobu zhoupne k hudební tvorbě, což ovšem neznamená, že nic nenamaluji. Jen toho bude méně.

Myslíte, že by se mohlo stát, že byste se věnoval pouze malířské tvorbě?

Ne, to se určitě nestane. Hudba mě totiž stále velmi baví. Vždy mám takové dvě fáze. Buď se hudba a malba dělí přesně na polovinu, anebo se vždy přikloním k jedné z těchto možností. Při jednom si odpočinu od toho druhého, jenže časem mi to začne chybět a vrátím se zase rád zpět.

Tušíte, jak se bude vaše malířská tvorba vyvíjet do budoucna?

Od klasické malířské tvorby, kdy používám jen ruku, štětec a barvy, se asi vrátím k počítačové tvorbě. Pomocí digitálního tabletu, tisku a reálných barev mohou vzniknout často velmi originální díla.

Navíc vznikají velmi rychle, nemusím totiž čekat, až barva zaschne. Na druhu stranu člověk sedí jen u počítače, kdežto práce malíře stojícího u stojanu s plátnem je přece jen poněkud odlišná.

Říkal jste, že s kapelou pracujete na novém albu. V jaké je to fázi?

Naše desáté album je prakticky hotové, textově i hudebně. Když půjde vše dobře, rádi bychom desku vydali v létě. Když se něco zadrhne, tak na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám