Hlavní obsah

Malí tanečníci z Čečenska předvedli své umění již na letišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přímo na pražském ruzyňském letišti předvedlo své umění 24 dětských tanečníků a pět dospělých členů souboru Maršo z válkou postiženého Čečenska, kteří přiletěli v pondělí do České republiky na své vůbec první zahraniční turné.

Foto: Lukáš Marek

Naše hasičské auto.

Článek

Skupina Maršo (v čečenštině Svoboda) z uprchlického Sputnik na čečensko-ingušské hranici předvede své taneční umění, výsledek činnosti, které se již druhým rokem věnují pod vedením tanečního učitele Váchy Temirchanova. "Tanec je jednou z nejsilnějších tradic a radostí v Čečensku a Vácha se snaží nejen děti učit, ale i předávat taneční dovednosti dál." Turné, nazvané Před válkou jsem měl hračky, potrvá do 18. ledna, informovala Jana Hradilková z pořádajícího sdružení Berkat (včečenštině Štěstí). Malí tanečníci se představí v úterý a ve čtvrtek v Praze, poté se přesunou do Brna, Zlína a Ostravy. Turné završí 16. ledna koncertem v pražském Divadle Akropolis. Berkat pro ně připravil bohatý program, během něhož děti zažijí spoustu dobrodružství a setkají se s dětmi ze všech měst, kde budou tančit. Výtěžek celé akce je určen na projekt Pomoc lidem v ruinách, který poskytuje individuální pomoc civilnímu obyvatelstvu v čečenské metropoli Grozném.

Tancem překonat válečné trauma

Pro děti je v každém místě jejich vystoupení připraven program, během něhož se setkají se svými vrstevníky ze škol a českých folklorních souborů. Bydlet budou v hostitelských rodinách. "Smyslem celé akce je představit zvláštní a bohatou čečenskou kulturu a zároveň upozornit na problémy lidí žijících ve válkou zmítané zemi," uvedla Hradilková. Hlavním organizátorem je právě Berkat, u jehož zrodu stála česká novinářka Petra Procházková. Hlavním posláním je individuální občanská svépomoc při zlepšování životních podmínek těch dětí a zbytků rodin ve zničené metropoli Groznyj, které přežívají za objektivně nejhorších podmínek. Tanec je v Čečensku jednou z nejsilnějších tradic. Pro místní obyvatele a zejména děti je nejen uměním a zdrojem energie, ale zároveň způsobem, jak se vyrovnávat s válečnými traumaty. Vystoupení čečenských tanečníků doplní koncerty českých umělců, například Zuzany Navarové, Václava Koubka, Jiřího Pavlici a dalších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám