Hlavní obsah

Magdalena Kožená se našla v Juliettě Bohuslava Martinů

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další unikátní album má na kontě mezzosopranistka Magdalena Kožená. Supraphon vydal záznam koncertního uvedení Tří fragmentů z opery Bohuslava Martinů Juliette, kde zpívala titulní roli. Dva koncerty z loňského prosince v pražském Rudolfinu byly světovou premiérou díla nedávno objeveného. Sir Charles Mackerras na nich řídil Českou filharmonii. Vedle Kožené zpívali ještě francouzští zpěváci a Australan Steve Davislim.

Článek

Po premiéře díla v roce 1938 v Národním divadle operu potkal osud nehraného díla – přispěla k tomu i válka. Znovuobjevena byla až v 60. letech, po smrti autora.

Martinů již po pražské premiéře chtěl přispět k většímu rozšíření nesnadného díla napsaného podle francouzského surrealistického dramatu Georgese Neveuxe Juliette aneb Snář a zhustil motivy a scény do Tří fragmentů. Ty za jeho života nebyly uvedeny a ztratily se.

Vzniklo vynikající album

Vzniklo vynikající album, na kterém všichni podávají vrcholné výkony. Třičtvrtěhodinové fragmenty doplnil Mackerras natočením suity z opery, jak ji na základě Martinů hudby napsal Zbyněk Vostřák v roce 1969.

Pro snovost díla má Kožená ideální hlas a projev. Mackerras s filharmoniky lyričnost i záhadnost poetického děje i hudby rozehrávají s vystižením všech dynamických i tempových nuancí. Zpívá se ve francouzštině, jak fragmenty Martinů napsal. Album určitě patří k nejlepším v diskografii Kožené.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám