Hlavní obsah

Magdalena Kožená propagovala českou hudbu

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Před úterním koncertem v centru Pražská křižovatka (bývalý kostel sv. Anny) se pěvkyně Magdalena Kožená setkala s bývalým prezidentem Václavem Havlem. Oba jsou patrony projektu České sny, který letos propagoval českou hudbu doma i v zahraničí. Jeho domácí program vyvrcholil právě koncertem Kožené.

Foto: Kamil Pokorný

Zimní brněnská Bílá hora

Článek

Václav Havel prý neváhal ani vteřinu, když mu organizátoři nabídli patronství Českých snů. "Měl jsem několik důvodů, ale jeden z největších byla spoluúčast pěvkyně Magdaleny Kožené, které si vysoce vážím, a to nejen proto, že účinkovala již dříve na dvou koncertech podporujících rekonstrukci právě kostela sv. Anny," řekl Havel.

Kožená, která je v zahraničí známa propagací české hudby, se patronkou stala s radostí: "Pro mne jako hrdou Češku je účast na takovém projektu i možností zapůsobit na publikum v západní Evropě, které se stále dívá na státy východní Evropy jako na kvalitu druhého řádu. Přitom přinejmenším kulturně jsme v Evropě již dávno," vysvětlila.

Oba patroni i další zástupci projektu se setkali v nedalekém Divadle na Zábradlí, kde Havel v 60. letech působil. "Ani mě nenapadlo, když jsem pracoval zde v divadle a chodil naproti do tiskárny pro materiály, že tiskárna i sklad se skrývají v tak historické stavbě, jejíž začátek se váže snad do doby sv. Václava," uvedl.

Cesta do USA

Jednatřicetiletá pěvkyně, jejímž partnerem je anglický dirigent Sir Simone Rattle, očekává na jaře narození svého prvního dítěte. Do té doby bude ale ještě vystupovat v zámoří a v Evropě.

"Po pražském koncertu a autogramiádě odjíždím do New Yorku zkoušet Varvaru v Metropolitní opeře v inscenaci Káti Kabanové Leoše Janáčka. Nebudu tam jediná Češka, dirigovat bude Jiří Bělohlávek a premiéra bude 17. prosince. V lednu absolvuji turné v Evropě a pak se již budu připravovat na radostnou událost, která by měla nastat počátkem března," uvedla.

Na pět měsíců tak přestane se zpíváním. "Budu se věnovat rodině a maličkému. Mateřství sice přišlo trochu nečekaně, ale o to radostněji," těší se umělkyně. Už v říjnu by se ale měla vrátit do New Yorku a zpívat v Cosi fan tutte v Metropolitní opeře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám