Hlavní obsah

Madonna uvedla část Pussy Riot na koncertě, zbytek se od nich distancoval

Novinky, Stanislav Dvořák

Naděžda Tolokonnikovová a Maria Aljochinová ve středu večer promluvily v New Yorku na koncertním pódiu, kde je uvítala hvězda komerční pop music Madonna. Zbytek ruské skupiny se od nich hned distancoval. Prý už nemají nic společného s jejich radikálním protikapitalistickým programem.

Členky Pussy Riot na koncertě Amnesty International v New YorkuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Členky ruské skupiny Pussy Riot požadovaly na koncertě Amnesty International propuštění politických vězňů v Rusku. Právě v době olympijských her v ruském Soči se stupňuje tlak mezinárodních organizací na prezidenta Vladimira Putina.

„Rusko bude svobodné,” skandovaly Naděžda a Maria na pódiu monstrakce nazvané Bringing Human Rights Home, které se účastnili i Bob Geldof nebo Yoko Ono.

Náhlá amnestie

Madonna je představila a uvedla: „Není náhoda, že jsem byla na turné a zrovna v Moskvě v den, kdy Pussy Riot šly k soudu poté, co byly zatčeny za výtržnost, když zpívaly méně než dvě minuty svou Punkovou modlitbu v kostele, teď jsem tady po dvou letech, Pussy Riot jsou venku z vězení.”

Dívky byly zatčeny v roce 2012 a po skoro dvou letech se dostaly ven díky amnestii Vladimira Putina, která podle zahraničních komentářů evidentně souvisí s olympijskými hrami a snahou změnit image Ruska. Na koncertě upozornily na osud osmi ruských demonstrantů, kteří jsou nyní souzeni kvůli protiputinovským akcím.

Reklama

Výběr článků

Načítám