Hlavní obsah

Mad Sin to rozbalí v Matrixu

– PRAHA
Novinky,

Berlínská skupina Mad Sin vystoupí v sobotu v rámci turné k novému albu Dead Moon´s Calling v klubu Matrix. Soubor si i u nás získal řadu fanoušků svým dravým psychobilly, v němž mísí rockabilly, rock´n´roll a punk. Na scéně působí od roku 1987.

Článek

Před vystoupením zpěvák Koefte deVille pro Právo uvedl, že psychobilly je víc než jen další podžánr rockové hudby. "Není jen o účesech a  tetování. Kdyby to nebyl životní styl, ale jen trend, tak bychom dávno skončili a už bych s kapelou nejezdil. Mnozí si myslí, že texty psychobilly kapel jsou jen o béčkových hororech a zombiích, ale to není pravda, z půlky vyjadřují naše politické postoje, kritizují společnost postavenou na konzumu. Ostatně i staré horory kritizovaly společnost."

Sám však přiznává, že zvolený životní styl nebyl vždy snadný: "Občas vedu život bandity. Zpočátku jsme hráli po ulicích, abychom si vydělali na zkušebnu." Ale berlínský zpěvák si nestěžuje: "To, že jsem se nikdy neživil ničím jiným než hudbou, v sedmnácti jsem se vykašlal na školu, má taky své výhody. Dělám jen na sebe."

Koefte přiznal, že styl ho zasáhl už v dětství, v době, kdy se teprve rodil. "Zaujal mě v roce 1981, to mi bylo jedenáct. Tehdy s ním přišli The Meteors, kteří vyšli z rockabilly, převzali agresivitu punku, ale dál hráli s kontrabasem. Pro mě to byla perfektní kombinace, protože jsem  byl fanoušek Ramones a vyrůstal jsem na rockabilly, které poslouchala moje máma. Pro kluky, kteří chtěli dělat muziku a měli rádi punk nebo rock´n´roll, to byl dokonalý styl. Tuhle muziku jste mohli snadno dělat sami, nemuseli jste se ji dlouho učit, hlavní bylo dát dohromady kapelu."

Zpěvák Mad Sin připustil, že zpočátku neměl velké ambice: "Žili jme od koncertu ke koncertu a na budoucnost moc nemysleli. Jezdili jsme na festivaly, protože jako muzikanti jsme si nemuseli kupoval lístky a ještě jsme měli zadarmo jídlo a pití. Až v devadesátých letech mi došlo, že buď to budeme brát vážně nebo skončíme, scéna se zmenšila a objevilo se na ní hodně drog. Začali jsme to brát vážně, získali smlouvu s velkou firmou a jezdili po Německu a Holandsku se skutečně velkými kapelami, jako byli Faith No More."

Být věrný zvolenému pojetí Koeftemu nedělá potíže ani po dvaceti letech na scéně. "Je to snadné, protože hraji takovou hudbu, kterou bych jako fanoušek kapely chtěl slyšet. Nejsme zavření v kleci, nebráníme se dalším vlivům, které přináší ska nebo stará country, ale v ohnisku si udržujeme psychobilly, protože se ukazuje, že je to nadčasový styl stejně jako punk nebo blues."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám