Hlavní obsah

Lumpacivagabundus září jak sedmikrásky nad Brnem

Právo, J. P. Kříž

Kdejaké divadlo má dneska netradiční scénické prostory. Jednou v podkroví, podruhé ve sklepě, jindy pod jevištěm nebo ve věži. Loutkové divadlo Radost otevřelo letní scénu. S originální kulisou romského publika v oknech okolních činžáků. Nemohlo si k zahájení provozu vybrat kousek lepší než Lumpacivagabunda Johanna Nepomuka Nestroye.

Článek

Lidové divadlo, a jeho je rakouský mistr poloviny věku páry mistrem, sluší i principálovi brněnské Radosti Ladislavu Peškovi - jako kostým králi Miroslavovi. Tedy v časech mladosti, dodávám. To ještě hedvábnou halenu nenarušoval malý tělový Říp, důsledek vrásnění po oslavách inscenačních úspěchů, ať už Radosti nebo Ořechovského divadla.

Vzkazy nám i budoucím

"Co učinilo potomstvo pro mne? Nic! Totéž jsem připraven učinit já pro ně," vsadil režisér do tištěného programu k inscenaci Nestroyův aforismus. Pro potěšení diváků v letních parnech připravil plný hrnec srandy. Od smíchu a vedra zmožení diváci odměňují do roztrhání těla skotačící a do nitky potem zbrocené herce nekonečným potleskem.

Příběh rámovaný patronem lumpů a vagabundů (Radim Sasínek) vypravili někteří divadelníci na jeviště jako sžíravou patálii o bloudění řemeslníků světem, jiní dokonce jako existenciální drama. Pešek mu vrátil košilatý lidový charakter, anekdotičnost. Pravda, při úpravách stařičké hry z 19. století se dost nadřel, ale vyplatilo se.

A tak Fošna (Jakub Šafránek), Flok (Pavel Jan Riedl) a Žehlička (Vilém Čapek), těžící ze sázky Fortuny (Sandra Riedlová) a Amorosy (Kateřina Höferová) pod dohledem velebožstva Hvězdoleta (Zdeněk Ševčík), nakládají každý po svém s výhrou v loterii i se štěstím poskytovaným nevěstami, případně nevěstkami.

Dva z nich jmění probendí, ale všichni tři nakonec stejně úpí v chomoutu manželském. Abych za tu letní dřinu nikoho nevynechal, dokonale zubatou hospodskou hraje Eva Lesáková, mistra Hoblíka Milan Potůček, do gongu buší a komedií provází hrající inspicientka Leona Ondráčková. Radostné muzicírování Všichni muzicírují jako z partesu, Fortuna na violoncello, Amorosa na flétnu, další na klimpr nebo i na campr. Zpívají songy a kuplety Jiřího Julia Fialy a Pešky, bleskově se převlékají do dalších rolí, jak kostýmy a scénu navrhl Michal Hejmovský.

A aby tortury v parnu nebylo málo, snaží se držet předepsané choreografické vymyšlenosti Jiřího Ouřady. Legračno, lechtivo, temperamentno, svižno - to všechno a excelentno k tomu - vládne radostně v Radosti. Pozor ale, jen do konce tohoto týdne! Přesně podle jiné Nestroyovy zásady: "Myslím si o každém člověku to nejhorší. I o sobě. A zmýlil jsem se jen málokdy." Aspoň tím kdyby se řídily bezduché české politické hrátky.

Letní scéna Loutkového divadla Radost - Johann Nepomuk Nestroy: Lumpacivagabundus. Úprava a režie Vlastimil Peška, výprava Michal Hejmovský, hudba Jiří Julius Fiala a Peška, choreografie Jiří Ouřada. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám