Hlavní obsah

Loketské kulturní léto nabídne tři opery a dva koncerty

Open air festival Loketské kulturní léto letos nabídne šest představení třech operních titulů a dva koncerty. V přírodním amfiteátru u řeky Ohře bude premiéra Verdiho opery Aida, každoročně také zazní oblíbená Dvořákova Rusalka a Smetanova Prodaná nevěsta. Devátý ročník přehlídky se v západočeském Lokti bude pořádat od 11. do 26. července.

Článek

Operní představení budou uvedena v blocích, a to vždy v pátek a sobotu. Festival zahájí 11. července Smetanova Prodaná nevěsta. Premiéra nové inscenace Verdiho Aidy se uskuteční 18. července. O týden později zazní Rusalka. Vstupenky jsou zatím vyprodány z 80 procent na premiéru, nejvíce jich zbývá na Rusalku. Ceny se pohybují od 300 do 1000 korun. Pro každý ze šesti operních večerů, závislých na počasí, je v nekrytém hledišti k dispozici na 1500 míst.

Publikum také uslyší na nádvoří hradu Mozartovo Requiem a v kostele sv. Václava se uskuteční houslový koncert Václava Hudečka s komorním orchestrem Virtuosi Pragenses.

Pořadatelé by chtěli, aby festival získal mezinárodní renomé. "Operní příznivci se do Lokte sjíždějí nejen z republiky a z příhraničních oblastí Německa, ale i ze Švýcarska, Rakouska a Itálie. Zásluhu na tom má nejen neopakovatelná atmosféra malebného amfiteátru, ale především vysoká profesionalita operních představení," tvrdí pěvec Jan Ježek, který přehlídku pořádá. Zahraniční návštěvnost činí podle něho kolem 25 procent.

Partnerství s Bayreuthem

Pořadatelé se proto chystají spolupracovat s Vogtlandským divadlem v německém Plavně. Město Loket se navíc stalo partnerem bavorského Bayreuthu, kde se každoročně pořádá jedna z nejprestižnějších světových akcí klasické hudby - festival skladatele Richarda Wagnera. Jak uvedl Ježek, díky tomu se plánuje spolupráce na barokní opeře a kurzech pro pěvce a instrumentalisty. "Znamenalo by to rozšíření představení a koncertů. Na to je však potřeba více financí, které by se mohly získat z evropských fondů," dodal Ježek.

V roce 2011 plánuje premiéru opery ve spolupráci s divadlem v norském Haldenu. Titul zatím neprozradil. Do dvou let by Ježek rád uvedl na festivalu také koncertní provedení muzikálu Bídníci.

Letos se pořadatelům nepodařilo získat dotaci od ministerstva kultury, proto budou přehlídku podporovat Karlovarský kraj a soukromé firmy. Rozpočet činí podle Ježka zhruba osm miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám